2011. április 4., hétfő

Mennyi sugárzás veszélyes?

SUGÁRZÁS, ATOMERŐMŰ, NUKLEÁRIS KATASZTRÓFA
Egészségügyi szakértők arra szólítják föl az ázsiai és a csendes - óceáni térség országainak kormányait,hogy kövessék nyomon a radioaktivitás szintjét, miután a fukusimai atomerőműben kialakult válsághelyzet ,sugárzás került a levegőbe!


A sugárzást sievert egységekben mérik, amely az emberi szövetek által elnyelt sugárzás mennyiségét adja meg. Egy sievert/Sv/ 1000 millisievert /mSv/

Néhány adat a nagyobb sugárdózisok egészségügyi veszélyeiről: A bejelentések szerint a japán atomerőműben történt robbanás után a partoknál 400 millisievert volt óránként a sugárzás mértéke. Ez a szám húszszorosa annak a sugármennyiségnek, amely az atomerőművi dolgozókat, és uránbányászokat egy év alatt éri. A természetes háttérsugárzás amelynek az ember ki van téve, átlagosan 2 - 3 millisievert évente. Egy komputertomográfos /CT/ felvétel során jellemzően 15 millisievert sugárdózist kap egy felnőtt, a gyerekek ennél többet. Egy szokványos mellkasröntgen 0, 02 millisievert, míg egy fogröntgen,0,01 millisievert sugárterhelést jelent. Évi 100 millisievert az a sugárdózis, amelynél már a rákkockázat növekedésével számolnak a szakértők. Ha 1000 millisievert/1 sievert/halmozódik, /kumulálódik/, az vélhetően később rákot okoz, 100 érintett közül 5 - embernél. A dokumentálható adatok alapján 2 vagy három CT felvételből származó 90 millisievert akkumulálódott sugárdózis, a rákkockázat emelkedésével jár, különösen a gyerekek esetében. A nagy dózisú sugárzás, vagy az akut sugárterhelés, rombolja az idegrendszert, tönkreteszi a vörösvértesteket, és a fehérvérsejteket, veszélyezteti az immunrendszert, ezáltal az áldozat képtelen megküzdeni a fertőzésekkel. Pl. az egyszeri egy sievert/1000 millisievert/ dózis sugárbetegséget okoz,- émelygéssel, hányással, vérzéssel,- de nem okoz halált. Egyszeri 5 sievert dózis, az érintett sugárfertőzöttek felét ölné meg egy hónapon belül.

A csernobili balesetnél a Nukleáris Világszervezet szerint 350 millisievert volt az emberek kitelepítésének határértéke.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése