2011. április 25., hétfő

A húsvét története

A Húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadását ünneplik mindenhol a templomokban. A történet szerint, két nappal előtte pénteken......

Gondolom észrevetted már,hogy a dátum évről évre változik. Akkor vajon, hogyan tudják, mikor kell ünnepelni? Pedig ezt magad is kiszámolhatod úgy, hogy megfigyeled mikor van az első telihold március 20. után, és akkor az utána következő első vasárnap lesz a Húsvét. Azért tudják, hogy akkor volt, mert a Biblia szerint, az ekkor ünnepelt zsidó Peszach első napján tartóztatták le Jézust. Az úgynevezett Utolsó Vacsora alkalmával,Jézus és tanítványai, a Peszach előestéjén szokásos, Széder estet ünnepelték meg, megtörve az élesztő nélkül sütött kenyeret,/maceszt/ és megittak az előírt, több pohár bort. Nagyon sok nyelven ma is úgy hívják a húsvétot, hogy Paszcha/ görög, orosz/,Pascua/spanyol/, Páscoa/portugál/, Pasqua /olasz/, Paque /francia/,PIsk/svéd/,PIske/norvég/,Pasre/ román/. A keresztény hagyomány szerint, nagypénteken feszítették keresztre Jézust, aki harmadnapra, azaz vasárnapra támadt fel. Vasárnap a feltámadás napján , mindenütt szentmisével, istentisztelettel emlékeznek.

Több európai nyelven, a teuton/norsze/ Őstra istennő ünnepének a neve ragadt a húsvétra.Oster/német/,Easter/angol/. Az istennőt szimbolizálta a tojás, és a nyuszi, ez utóbbit Németországban kezdték el újra, húsvéti szimbólumként használni az 1800 - as években, és onnan terjedt el ma már mindenhol a világon.

De a világ minden táján ünnepelnek valamilyen tavaszi ünnepet, a nem keresztények is. Mióta a világ világ, az emberek örvendeztek és megünnepelték a tavaszt, a természet megújulását. A leguniverzálisabb szimbólum a tojás, mivel az a termékenységet, az új életet juttatja eszünkbe. Gyakori ötlet a tojások színezése, a "piros" vagy " hímes" tojás, már az ősi Babilonban is csinálták.Később az egyiptomi templomokat is kidíszítették velük tavasszal. Ma a legmesteribb díszített tojásokat az ukránok készítik.

A liliom is, ősi pogány szimbólum, a termékenység jele, szintén a gyertyák,amik az ilyenkor rakott nagy tüzekre emlékeztetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése