2011. április 9., szombat

Az óceán megbírkózik a fukusimai radioaktív szennyezéssel???

Nem jelent veszélyt a Csendes - óceánba élő állatokra, és az őket elfogyasztó emberekre, az a radioaktív víz, amelyet a Japánt ért földrengés következtében megsérült, fukusimai atomerőmű közelében engednek a tengerbe. Elsősorban azért, mert a káros anyagok felhígulnak, az óceán vizében! Mondják a szakértők!


"Nagyon nagy az óceán," jegyezte meg Villiam Burnett, a Floridai Állami Egyetem kutatója. A nukleáris erőmű közvetlen - 800m - es közelében a tengeri élőlények, talán ki vannak téve, genetikai mutációk következményeinek, ha a vízleeresztés még sokáig folytatódik, - magyarázza a szakember, aki úgy véli, komolyabb veszély nem fenyeget, ha csak a probléma nem duzzad - a jelenleginél - " sokkal de sokkal nagyobbra".


Ken Buesseler a massachusettsi Voods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársa szerint elképzelhető, hogy a " tenger gyümölcseit " érő radioaktív szennyeződés kimutatható lesz, de talán nem okoz észlelhető egészségügyi kockázatot - hangsúlyozta. Az óceán élővilága miatt talán kevésbé kellene aggódni, mint a szárazföldi táplálékforrások, így az ívóviz és az élelem miatt, - jegyezte meg.


Hasonló véleményt fogalmazott meg a Carnegie Mellon Egyetem professzora, aki szerint az erőmű közelében lévő élővilág ugyan sérülhet, de még nem tudni milyen mértékben, mert a sugárzás pontos mértéke sem ismert! A halak nagy eséllyel megmenekülhetnek a roncsoló hatástól, mert a röghöz kötött fajokkal - például az osztrigákkal - szemben sokat változtatják a helyüket, így elkerülhetik a folyamatos veszélyt!


A fukusimai erőmű közelében, már egy ideje radioaktív víz kerül a Csendes - óceánba, a működtetők több mint, 11ezer liter szennyezett víz tengerbe bocsátását kezdték meg, hogy helyet csináljanak a tartályokban, a még inkább radioaktív víznek! A hatóságok közölték, hogy a tengervízben a törvényes határérték: 7.5 milliószorosára ugrott fel a sugárzás szintje, egy időre, a fukusimai atomerőmű közvetlen közelében!

1 megjegyzés:

  1. Ha szabad egy két észrevételt, mint egyszerű földi halandótól: tudjuk ugyebár, hogy a tengerben áramlatok vannak, amik keverik a tengervizet! Szerintem a radioaktív vizet is, szó sincs a tengeri élővilág nem veszélyeztetéséről. Az is köztudott, hogy a japán nép, de minden tengerpar mentén élő ember halászik, fogyaszja a tenger élőlényeit, s tán majd 30 év múlva az is kiderül, hogy most talán mégsem kellet volna! Természetes , hogy a felsőbb vezetés mellett állnak a tudósok is,akik jelen esetben semmit nem tudnak még, ilyen helyzettel életükben nem találkozhtak, tehát halvány fogalmuk sem lehet, a sugárfertözött tenger, s azokban élő állatok fogyasztásának veszélyeiről. Azt is el tudom képzelni, hogy a szegényebb néprétegek,csak hadd egyék a sugárfertőzött halat,egyebeket, kedves hozzá nem értő tudósaink, és ebben érdekelt üzletemberek, mélyen tartózkodnak még csak a helyszin látogatásától is. Majd meglátjuk pár évtized múlva, mi is maradt amúgy is összemocskolt, kizsákmányolt, tengereinkből!Az összes mentegetőző, tagadó,nyilatkozatot, észrevételt, véleményt, nevetséges áltudományoskodásnak tartom! Mindenki döntse el a kérdést tudása, értesülései,tapasztalatai szerint!

    VálaszTörlés