2011. április 9., szombat

Két év alatt megtisztítják a Mount Everestet


Megkezdődik április közepén a Mount Everest nagytakarítása: A környezetvédő akciót szervező Nepál, bízik abban, hogy 2012 - re, megtisztíthatják a világ legmagasabb - 8848 - m -es hegycsúcsát, a szeméttől.

A Saving Mount Everest 2011 - 2012 elnevezésű kampányban a nemzetközi közösség is részt vesz,- vált ismertté Katmanduban. A szervezők szerint az idei, júniusig tartó művelet során, hozzávetőleg nyolc tonna szemetet akarnak lehozni a Mount Everestről, /Csomolungmáról/, és a hegymászó útvonalakról.

Az akció nem csak egyszeri nagytakarítást jelent, hanem kétéves program arra, hogy kialakítsák a felelős hulladékgazdálkodás fenntartható rendszerét, a környéken,- fogalmaztak közleményükben a szervezők.

"A Mount Everest jelkép számunkra, és bár a hegymászás nem jár káros anyag -kibocsátással, mégis termel szemetet, így komoly figyelmet kell fordítani a természet megőrzésére. " - mondta, az Asian Trekking elnevezésű szervezet, nepáli csoportjának elnöke. Ang Cering serpa szerint ahogy olvad a hó, a világ legmagasabb hegyén, úgy szabadul fel, és gyűlik össze a szemét, a Mount Everest alacsonyabb részein.

A hulladékot nem csak az elmúlt évek expedícióik hagyták ott, sokkal régebbi, akár az 1970 - es évekből is származhatnak. Egy olasz expedíció pl. egy helikopterroncsot hagyott maga mögött, évekkel ezelőtt.

A nepáli kormány 1992 -ben szemétadót vetett ki a hegymászókra, a friss szemét gyűjtését, az intézkedésnek köszönhetően azóta ellenőrzik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése