2011. augusztus 31., szerda

Ahol az ételolajból biodiesel lesz


Volt szerencsénk látogatást tenni a MOl. komáromi üzemében ahol a biodízel üzemanyagot előállítják. A kapuban várt a kedvenc "közlekedési" táblánk, a marmonkannával behajtani tilos! Ez minden olyan létesítmény kapujában látható, ahol üzemahyagot tárolnak vagy állítanak elő. Meglepetésemre a Komáromi létesítménynek, csak egy igen kicsiny részét foglalja el, a biodízel üzem. Egy viszonylag igen kicsi csarnok, a hozzátoldott irodaépülettel, és természetesen a hozzátartozó csővezetékek, és belső tartályok.

Az üzemet 2007 márciusában kezdték el építeni, és 2007 decemberében adták át. A 35 milliós eurós beruházásban épült, és jelenleg 47 főt foglalkoztat. Évi 150 ezer tonna biodízel előállítására alkalmas, ezzel a kapacitással a cég Kelet és Közép - Európa legjelentősebb biodízel gyártói közé tartozik.

Az évi 150 ezer tonna, napi 450 tonás kapacitásnak felel meg, de ahogy ezt Székely Tamás termelésirányító elmondta, előfordult már, hogy egy napon, 500 tonnát is előállítottak.

Természetesen nem a használt sütőolaj a fő előállítási alapanyag, repceolajat, szójaolajat, napraforgóolajat, valamint 18 000 tonna metanolt dolgoznak föl. A biodízelt a MOL - csoport magyarországi, Szlovákiai, és Olaszországi finómítókba keverik be a fosszilis gázolajba. Ez Magyarországon közel 5%. Ez Európa Uniós előírás, de a százalékarány országonként változó.

Az üzemben számomra meglepő a tisztaság, de kész öröm, hogy a más üzemek vegyszerszagával szemben itt enyhe sült krumpli illat száll a levegőben. bármerre nézek, mindenütt rozsdamentes acél tartályok, és csövek hálózata. a legmodernebb technológiával felszerelt üzemben, az ipari, biztonsági, és környezetvédelmi szabályoknak szigorúan megfelelve állítják elő a biodízelt.

A biodízel gyártás melléktermékei is környezettudatos módon kerülnek felhasználásra. Az évi mintegy 22 000 tonna glicerint partnereknek adják át további hasznosításra. A szintén mintegy 18 000 tonna szappanos vizet, teljes egészében biogáz termelésre használják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése