2011. április 22., péntek

Betiltotta a delfin exportot a Salamon szigetek

HATALMAS NEMZETKÖZI FELHÁBORODÁST KELTETT NEMRÉG, HOGY A SALAMON - SZIGETEK EGY MEXIKÓI VÍZI PARKNAK ÉLŐ DELFINEKET ADOTT EL. EZÉRT A MELANÉZIAI SZIGETÁLLAM ÚGY DÖNTÖTT, BETILTJA AZ ÉLŐ DELFINEK EXPORTJÁT.

A döntést a halászati és természetmegőrzési miniszter együttesen jelentette be, a döntést azonnal érvénybe is léptették. A miniszterek megnyugtatták a szigetlakókat, hogy a döntés nem érinti a "delfinek tradicionális felhasználását". A Salamon - szigetek nem tagja a Washingtoni Egyezménynek /CITES/ ezért az elmúlt években szinte folyamatosan zajló delfinexport nagy vitákat váltott ki. 2003 júliusában, egy nemzetközi ellenőrző bizottság, pont akkor érkezett a szigetekre, amikor 28 delfint készültek átszállítani Mexikóba. Az ügy - többek között a delfinek elégtelen tartási körülményei miatt,- nagy port kavart, ezért Ausztrália és Új-Zéland együttesen próbált nyomást gyakorolni a Salamon-szigetekre, az exportok beszüntetése érdekében.

1 megjegyzés:

  1. Ettől még nem nyugodtam meg.Köztudott, hogy a Salamon - szigeteken, sok szerencsevadász próbál a delfinek kereskedelme által nagy haszonra szert tenni,nem beszélve arról, hogy a szigetlakók hatalmas öldöklést visznek végbe a szigetek körüli delfin állományban.

    VálaszTörlés