2010. május 12., szerda

Vedlés,nász , halál: a virágzó Tisza


Ez hát a tiszavirágzás.Esztendőről esztendőre késő tavasszal, nyáron a természet elvarázsolja a Tiszát.A falusiak csodájára járnak a víz felszinén kibomló"virágoknak"A hoszú "uszályú" kérészek millióinak alig néhány óra leforgása alatt kell az utódokról gondoskodniuk.A tiszavirágok hatalmas felhőkben kirajzanak, párosodnak, majd haldokolva a vízbe zuhannak.Édesapám aki a folyóhoz közel nevelkedett, mesélte, hogy a halászok és a révészek mintha előre tudnák,hogy mikor rajzanak a Kép hozzáadásakérészek.Megkerestem hát ezeket az embereket,hol és mikor kaphatom lencsevégre, a kérészek váratlan tömegét,Tiszatardos közelében szerencsével jártam - egy nagy rajzás kezdetén fényképeztem le a kérészeket. A folyó iszapbölcsőjéből rajzanak ki, egy röpke nászra a levegőbe.


VIZALATTI KEZDETEK: A tiszai Palingenia longicauda melynek hímje a fejétől a farokfüggelékéig a tizenhárom centimétert is elérheti, Európa legnagyobb kérészfaja.Röviddel a párzás után a nőstények a vízbe rakják petéiket,melyek a fenékre süllyednek, majd mindegy negyven nap múlva kikelnek a lárvák.Ezek a folyóágyba ássák magukat.Három év után a lárvák a felszinre bukkanak. Itt a

hímek hímek két a nőstények egy alkalommal vedlenek.A teljes kifejlődés után a hímek és a nőstények alig három órát élnek. A tiszavirágzás a három éve bekövetkezett természeti katasztrófa tükrében, csodálatosnak mondható.

2000 januárjában egy romániai bánya zaggyal telt

ülepítőtározójának fala átszakadt, s a Tisza egyik

mellékfolyójába cián és más mérgező anyagok kerültek.Több mint ezerkétszáz tonna hal pusztult el, a Tisza magyar szakaszán.

A falvak lakói jelképes temetéseket tartottak, és a folyót koszorúkkal gyászolták. Ezután az erős esőzések miatt, egy másik támfal is leomlott Romániában, s húszezer tonna nehézfém került a Felső Tiszába.Ezt két kisebb szennyezés követte.Hogyan maradt életben mégis a tiszavirág? Szerencse, hogy a baj télen történt, amikor a lárvák még a járataikban bújtak meg, a tavaszi ujabb esőzés pedig elmosta a szennyeződés nagy részét.Így hát tovább gyönyörködhet az, akinek sikerűl egy, egy, rajzást elkapnia,és láthatja a virágba borult Tiszát.

A hímek kérlelhetetlen légiói ostromolják a nőstényeket a Tiszán. A kérészeket a polarizált fény vonzza a vízhez. A NÁSZLÁZ: A nászídő alatt a víz felszíne élettől pezseg.A kifejlett hímek a folyó fölött verdesnek szapora szárnyukkal. A kérészek nem igen ismerik az udvarlást. A párosodás gyakran erőszakos, és egyetlen nőstényt egyszerre akár húsz hím is üldözőbe vesz. Az üldözők valószínűleg a külső alapján ismerik fel célpontjaikat: a nőstényeknek kisebb a szemük,és a farokfüggelékük.A testük halvány borostyánszínű, ami nyilván vonzóan hat. Az ídő eközben vészesen fogy.Egy béka körül elpusztult, és néhány élő tiszavirág kavarog. A kérészek milliói dús lakomát kínálnak a ragadozók számára, bár azok legtöbbje csak a még élő rovarokat fogyasztja el.Közben a nőstények petéiket mentve több kilométert repülnek,folyással szemben, ahol a megtermékenyített petéknek a legideálisabb helyet találva, egy nyugodtabb helyen, a vízbe majd az iszapban fejlődési helyükön érik el az aljzatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése