2011. június 3., péntek

Rekordot döntöt tavaly a széndioxid kibocsájtás


Rekordot döntött tavaly a globális széndioxid- kibocsájtás, derült ki a Nemzetközi Energia Ügynökség /IEA/ nyilvánosságra hozott jelentéséből! Egy évvel korábban 2009 - ben - a válság hatására visszaeső ipari termelés miatt - csökkenést tapasztaltak az ügynökség szakemberei, az üvegházhatásért felelős gázok világpiaci kibocsátásban. Tavaly már 30.6 gigatonna széndioxidot bocsátottak a Föld légkörébe, ami csaknem 5% - al több, mint az előző rekordévnek számító 2008 - ban tapasztalt 29,3 gigatonna, és a 2009.évi 29 gigatonna.

Az IEA arra figyelmeztetett, hogy az évtized végéig a villamosáram termeléséhez kapcsolódó kibocsátás mintegy 80%-a rögzített, nem fog csökkenni: olyan erőművekből származnak, amelyek már üzemelnek, vagy amelyek éppen építés alatt állnak.

Fatih Birol, a szervezet vezető közgazdásza szerint a kibocsátás "jelentős" növekedése, komolyan hátráltatja azon célok elérését, amelyek a Föld átlaghőmérsékletének növekedését, 2 fok Celsiusban korlátoznák.

A tavalyi klímacsúcson elfogadott előirányzat teljesítéséhez, az üvegházhatást okozó gázok hosszú távú koncentrációját, egy millióból 450 széndioxid egyenértékű rész alatt kéne tartani, ami mintegy 5 százalékkal több mint a 2000 - ben számított 450 rész. Ez azt jelenti, hogy a világ energiaipari kibocsátása 2020 - ra nem nőhet, 32 gigatonna fölé. A kibocsátás növekedési üteme így nem lehet nagyobb az évtized végéig, mint amennyit egy év alatt nőtt - figyelmeztet az IEA.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése