2011. június 4., szombat

Használt sütőolaj - Hozza a MOL - töltőállomásokra! Tegyen ÖN is, környezetünk védelméért!!!


BIZONYÁRA SOK HÁZIASSZONYNAK OKOZOTT MÁR BOSSZÚSÁGOT, HOGY MIT IS KEZDJEN A HÁZTARTÁSBAN FELGYÜLEMLŐ HASZNÁLT SÜTŐOLAJJAL. EGY IDEIG ÖNTÖGETI EGYIK ÜVEGBŐL A MÁSIKBA, VÉGÜL AZONBAN JELLEMZŐEN A SZEMÉTBEN, VAGY A CSATORNÁBAN VÉGZI A FOLYADÉK. EGY KIS ODAFIGYELÉSSEL, AZONBAN SOKAT TEHETÜNK A KÖRNYEZETÜNKÉRT, EHHEZ NYÚJT MOST SEGÍTSÉGET A MOL 

Országszerte mintegy 100 MOL - benzinkúton található már olyan gyűjtőhordó, amely lehetővé teszi a lakossági használt sütőolaj és zsiradék tárolását. Aki veszi a fáradtságot, és ahelyett, hogy a lefolyóba öntené, a MOL benzinkutakra viszi, ajándékba egy praktikus gyűjtőedényt kap, amelyben csöpögés mentesen , praktikusan tudja gyűjteni, a használt sütőolajat.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel a háztartások, üzemi konyhák, éttermek.Ha a használt olaj a lefolyókba jut, igen káros, hiszen a csővezeték falára lerakódva, a csatorna dugulását is okozhatja. A háztartási szemétbe öntve pedig, nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból, vagy akár véletlenül, az élővizekbe kerül, az még veszélyesebb. Tavakban, folyókban ugyanis a víz felszínén úszva, meggátolja az oxigén felvételt, így elpusztítva a vízi élőlényeket. Mi történik a Mol - benzikúton a begyűjtött olajjal? Komáromban már működik olyan üzem, ahol a használt étolajból bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkező hulladék /prézli, ételmaradék/ a biodizelgyártás melléktermékeivel együt, kiváló alapanyaga a biogáz - előállításnak. A sütéshez elhasznált anyagból pedig a környezetet károsító hulladék helyett, ezzel a megoldással, környezetbarát termék lesz.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése