2011. június 6., hétfő

A MA HŐSEI Magyar aktivista a grönlandi börtönben

Múlt héten a Greenpeace aktivistái négy napig akadályozták, a Cairn Energy olajfúrótornyának munkáját a sarkvidéken, majd letartoztatásuk után újabb 18 aktivista szállta meg a tornyot. Az akció oka, hogy a cég nem adja ki az esetleges üzemzavarok kezelésére vonatkozó akcióterveit. Az aktivistákat, köztük Magyar Dávidot a Dán haditengerészet
különleges alakulata távolította el a toronyról.

A különösen értékes sarkvidéken, ahol a narválok fontos populációja található, egy Mexikói öbölhöz hasonló katasztrófa elhárítása, még nehezebb lenne, a kiömlött olaj feltakarítása pedig- a brit kormány szerint is- lehetetlen lenne. A Cairn Energy ügyvédei csillagászati, napi 2 millió eurós kártérítési perrel akarják elhallgatattani a Greenpeace - t. Ma reggel a Greenpeace hívatalos panaszt nyújtott be a Grönlandi parlament ombudsmani hívatalánál. A panaszban kifejtik, hogy a Greenpeace, 17 különböző dokumentumba kért betekintést, ám csak kettő esetében tették ezt lehetővé. A Grönlandi Ásvány és Petróleum Hívatal nem hajlandó nyilvánosságra hozni azokat az iratokat, amelyek részletezik, hogy a Cairn hogyan kezelne és finanszírozna, egy esetlegesen bekövetkező olajszivárgást. Ezekből a technikai jelentésekből derülne ki, az olajfúrás északi - sarkra gyakorolt kockázata. A Greenpeace már többször kérte a dokumentumok nyilvánosság elé tárását, hogy független szakértők is megvizsgálhassák. Miután ezt a Cairn megtagadta, újabb 18 aktivista foglalta el a Leiv Eiriksson fúrótornyot, és nyolc órára megint megállt a munka.

Major Dávid, aki egy daruhoz láncolva töltötte ezt a nyolc órát, letartóztatása elött így nyilatkozott:" A Cairn ügyvédeinek több millió euró büntetésekkel való fenyegetése jól bizonyítja, hogy a végsőkig titokban akarják tartani az olajszivárgási akciótervet. A Cairn bevetheti az összes méregdrága ügyvédjét, mi akkor is követelni fogjuk, amit az embereknek joguk van tudni! De ki fog derülni, amit a szakértők már hónapok óta mondanak: nem lehetséges megtisztítani a Sarkvidéket egy esetleges olajszennyeződés után!"

Majd így folytatta:" A visszahúzodó jeget úgy kell felfognunk,mint egy figyelmeztetést! Elérkezett az ídő, hogy túllépjünk az olajon, és tisztább technológiába fektessünk be. Elérkezett az idő, hogy megálljt parancsoljunk, és eltávolítsuk az olajcégeket, a sarki régióból, ezzel is megmutatva, hogy a fosszilis üzemanyagok korszakának vége!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése