2011. június 6., hétfő

Klímaváltozás és élelmiszerellátás

Már a közeljövöben komolyan veszélyeztetheti az élelmiszerbiztonságot, és akár éhínségekhez vezethet a klímaváltozás Dél-Ázsia, és a szubszaharai Afrika jelentős részein,- derül ki egy tudományos jelentésből Az éghajlatváltozás mezőgazdasági hatásaival foglalkozó Climate Change, Agriculture and Food Security/ CCAFS/ jelentése szerint, ezeket a térségeket érintheti legsúlyosabban az aszályokkal, és szélsőséges ídőjárásokkal járó klímaváltozás. A kutatók a trópusokra koncentrálva azokat a térségeket vették számba, amelyekben a lakosság krónikusan alultáplált, és erősen függ a helyi élelmiszertermeléstől. Ezt követően az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Bizottságának, /IPCC/ adatait felhasználva kiszámították, hogy e területek közül, melyeken várható a legnagyobb mértékű hőmérséklet, és csapadék változás, a következő negyven évben.
"Kezdjük sokkal világosabban látni, hogy a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatása mely helyeken fokozhatja az éhínséget, és a szegénységet"- magyarázta Patti Kristjanson, a CCAFS agrárközgazdásza. A nemzetközi kutatócsoport tanulmányában mindazonáltal hangsúlyozza: az itt élők százmilliói már most élelmiszerválságot élnek át.
Bruce Campbell, a CCAFS igazgatója szerint Afrikán belül pedig nagy eltérések mutatkoznak, a kilátások tekintetében: míg az elsősorban kukoricát termelő Dél-Afrika még válthat szárazságtűrőbb növényekre, addig a nyugat-afrikai Nigerhez hasonló, már eleve szárazságtűrő fajokat, pl. cirokot, kölest, termelő országoknak, nem sok mozgásterük marad. A legaggasztóbb jövő elé tehát Nyugat-Afrika államai - Burkina Faso, Niger, Mali - nézhetnek." Afrikában valóban sok helyen mezőgazdasági forradalomra lesz szükség! Hangsúlyozta Campbell. E forradalom segítőinek a fejlett országoknak kell lenniük

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése