2011. február 12., szombat

TÖBBSZÖR VOLT EDDIG HIDEG, MINT MELEG

Most éppen egy felmelegedési korszakban járunk, de a Föld állapotai között, a "jeges " a domináns - vagyis a jövőben ismét számíthatunk egy lehülési korszakra, a kérdés csak az,hogy mikor?

A jégkorszakok ciklussága egyébként leginkább a Föld Nap körüli keringési pályájának, változásaiból adódik. A globális felmelegedésre való készülésben, - paradox módon - az évmilliókkal ezelőtti jeges korszakok tanulmányozása segít leginkább :

.az elmúlt 2,5 millió év 80 %-ban hidegebb volt, mint ma.

.az elmúlt 800 000 évben folyamatosan váltották, egymást, a hidegebb és melegebb periódusok: a nagyobb eljegesedéseket/ legalább kilenc,/ hirtelen felmelegedési szakaszok választották el egymástól.

.az elmúlt 10 000 évben is volt több kilengés: az amerikai kontinensen hosszú aszályos időszakot okozott az úgynevezett középkori felmelegedés./Kr.u. 800 - 1250 között/, Európában pedig beállt, a kis jégkorszak.

KIS JÉGKORSZAK A 19. SZÁZADIG

A hőmérséklet változásai mindig is jelen voltak a történelem leírása szerint.A kis jégkorszak idején/ Kr.u.1300 - 1850- ig,/ amely egyébként nem volt globális jelenség, több skandináv kolónia is megszűnt,Grönland szigetén. Európában komoly éhínséget és hatalmas népvándorlási hullámot okozott a hideg. Tehát az éghajlati változások mindig is jelen voltak a földön, tán most a legnagyobb következik, talán nem. Talán többet tudunk, jobban ismerjük, az"erőviszonyokat", a természeti átalakulásokat, ill nagyobb a Földre nehezedő "nyomás", felismerni kezdjük határainkat. Amit lehet tegyünk meg, de a bolygónk kiszámíthatatlan. MINT MINDIG! Éljünk és vigyázzunk rá, de soha ne feledjük, mindig ő az úr!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése