2011. február 12., szombat

KÖZELEBB A JÖVŐ MINT GONDOLTUK....



MEGINT A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉSRŐL


Egy világváros méretű antarktiszi jégtábla szilánkokra esett és beolvadt a Déli óceánba.Ez épp három éve történt,és a tudósok szerint a sarkköri jég olvadásának mértéke és sebessége továbbra is ijesztő. A globális felmelegedés az emberiség egyik legaggasztóbb problémája!

MIT TEHETÜNK ? MIRE KÉSZÜLJÜNK ?
"Az északi - sark nyári jégborítása halálspirálban van.Nem fog helyreállni" - jelentette ki nemrég Mark Serreze, Amerika egyik vezető klímakutatója, az USA colorádói Országos Hó - és Jégadatközpontjának igazgatója.Hozzzátette:Ha a teljes nyugat - antarktiszi jégmező elolvad, a tengerszintek emelkedése elérheti a hat métert.

VERSENYFUTÁS AZ IDŐVEL

Egyre több a bizonyíték a melegedő sarkvidék széleskörű hatásaira.A Jeges - tenger parti régóiban az átlaghőmérsékletek már most 3 - 5fok Celsius-al magasabbak, mint 30 éve.Ha a globális átlaghőmérséklet emelkedése a jelenlegi 0,8fok Celsius-tól eléri a 2 fok Celsiust/ ebben a kutatók biztosak/ akkor a sarkvidéki terület legalább 4 - 6 Celsius fokkal, de lehet, hogy 8 fokkal is melegebb lehet. Ha a sarkvidék 6 fokkal melegebb lesz, akkor a föld bizonyos területein az örökké fagyott talaj/ permafrost/ megolvad, néhány méteres mélységig. A permafrost rég elpusztult élőlények maradványaiból képződött szén-dioxidot és metánt tartalmaz, ami az olvadással felszabadul. Ez katasztrófális lenne, ugyanis a permafrost kétszer annyi szén - dioxidot tartalmaz, mint amennyi a légkörben van, és háromszor annyit, amennyit a föld erdői tárolnak. A kiszabadulásuk tehát óriási mennyiségű üvegház-gázt fog termelni.

A nemzetközi klímakonferenciákon elhatározott kibocsátás - mérséklési célok, csak az emberi ténykedés hatásaival számolnak, a mostani klímamodellek ugyanis nem veszik figyelembe a permafrost olvadásából kiszabaduló üvegházgázok hatását. A szakemberek így is azzal számolnak, hogy 2100 - ig a globális átlaghőmérséklet 3,5 - 4 fok Celsius- t emelkedik.Ez azt jelenti, hogy a sarkvidék akkor 10 - 16 fokkal lesz melegebb, és elolvad a jég. A klímakutatók sürgetik a fosszilis üzemanyagok/ szén, kőolaj, földgáz,/ gyors kiiktatását, azt ajánlva, hogy 2015 legyen a "csúcsév", majd évente 3 % - al csökkenjen a kibocsátás. Ha a kibocsátás csúcsa kitolódik 2025 - re/ ez várható a mostani mértékű kibocsátás csökkenéssel,/ akkor a globális hőmérséklet már 3 fokkal emelkedik, az Északi sarkkör 8 - 10 fokot, és a fagyott talaj nagy része megolvad, - a láncreakció tehát beindul.

MI VÁRHATÓ ? MENNYI IDŐN BELÜL?

. Paradox módon a melegebb sarkvidék okozza a szárazföldek hideg és havas teleit./ Lásd:2009 - 2010 zord tele Európában,Kelet- Ázsiában és Észak - Amerikában./

. A sarkvidéki olvadás következtében a folyók akár 10 % - kal több vizet jutattnak az óceánba. Ez gyengítheti azt a pumpát, amely a nagy óceáni szállító áramlatokat működteti,/ ilyen a Golf - áramlat./Az áramlatok lassulása is drámai változásokat okozhat: például felbomlasztja az ázsiai monszunt - ez közel kétmilliárd ember táplálékának megtermelését veszélyezteti.

. Már a 2 fok Celsius -os hőmérséklet - emelkedésben is Európa bizonyos vidékein nyáron az emberek a hőgutától szenvednek majd, állandósulnak az erdőtüzek, az állatfajok harmada kihal.A vízkészlet veszélybe kerül.

. A Himalájában olvadó gleccserek komoly vízellátási gondokat okoznak főként Pakisztánban és Indiában.

. Az Amazonas esőerdeje kipusztul, Amerikában a part menti városokat,hurrikánok pusztítják, ill. víz alá kerülnek. Éhező emberek polgárháborút vívnak vagy elvándorolnak - Közép-Amerikából Mexikóba, és az Usa - ba, Afrikából Európába.

MIT TEHETÜNK A KLÍMAVÁLTOZÁS LASSÍTÁSÁÉRT?

Váltsunk életmódot, spóroljunk, takarékoskodjunk az energiával, használjunk megújuló energiát. Pl. szélerőművek, biomassza égetése, vegyes tüzelés. Állami akarat, és támogatás. Termeljünk minél kevesebb hulladékot! Palackozott italok helyett igyunk tisztított csapvizet! Ne vásároljunk felesleges tárgyakat, folyton új holmit. Minden kis lépés számít! A hulladékot gyűjtsük szelektíven! Ha egy 7000 főt alkalmazó irodaház "újrapapírt" használ, évi 570 tonna szén-dioxid kibocsátást előz meg!Ez egyenlő 360 autó forgalomból való kivonásával.

TELEPÍTSÜNK ZÖLD NÖVÉNYEKET, ÓVJUK A ZÖLDTERÜLETEKET! A NÖVÉNYEK JELENTŐS MENNYISÉGŰ SZÉNDIOXIDOT TUDNAK MEGKÖTNI. NAGYOBB LÉPTÉKBEN A JOBB ERDŐGAZDÁLKODÁS, GONDOSABB MEZŐGAZDASÁGI MÓDSZEREK, A TŐZEGLÁPOK VISSZAÁLLÍTÁSA, AZ ESŐERDŐK PUSZTÍTÁSÁNAK MEGÁLLÍTÁSA SZÁMÍT SOKAT. MI MAGUNK AZZAL SEGÍTHETÜNK, HA FÁKAT ÜLTETÜNK, ÁPOLJUK KERTJEINKET, PARKJAINKAT! ÓVJUK A MEGLÉVŐ ZÖLDTERÜLETEKET

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése