2011. február 18., péntek

Tanzánia, az őserdők varázsa

Az idők hajnalán, amikor a síkság nagy szelleme megalakította a növényeket, a szavannán,elsőként a baobafát teremtette meg. A baobafa mindaddig elégedetlen volt, amíg meg nem pillantotta a z teremtett növények színesebb virágait, kecsesebb termetét, és gazdag gyümölcseit. Minden szépséget és tudását magának akart, de a nagy szellem megelégelte, állandó követeléseit, és gyökerestül kitépte, és visszafelé tette a földbe. A fa ekkor annyira megijedt, hogy azóta csak évente egyszer hoz levelet. - Így tartja az emlékezet. Az élet szimbólumaként ismert baobafa más néven majomkenyérfa, tényleg olyan, mintha gyökérzetét hordaná lombkoronája helyén. Pótolhatatlan sokoldalú felhasználhatósága miatt, az egyes helyeken"upside down/fejjel lefelé/ faként ismert növény, 2000 évig is elél, és szinte minden része felhasználható a kérgétől, a magjáig.Maga az elpusztíthatatlan életerő, a túlélés szimbóluma,Ez Afrika!

ÉRINTETLEN VILÁG:
1964 - ben jött létre Tanzánia, az addigra már független Tanganyika és Zanzibár -szigetcsoport egyesüléséből.A kelet - afrikai állam rögös utat járt be, a gyarmati idők óta,, ám ezen a helyen nem ritkaság, az a fajta felhőtlen optomozmus,, amelyek a született afrikaiak sajátja." azt mondják, hogy aki egyszer Afrikában megfordul, az beleszeret, vagy soha többé nem tér vissza" mondja Balogh Sándor, az Afrikai Magyar Egyesület/ AHU/ alapítója és elnöke, a kongói Demokratikus Köztársaság tiszteletbeli konzulja. "az utóbbi csoportba tartozókat gyakran riasztják el a gyakran kezdetleges körülmények, de szerencsére sokkal többen vannak azok akik pontosan azt értékelik, hogy Afrikában minden -az emberek mentalitása, a táj, az illatok - nagyon más, mint amit korábban megszoktak.Ez hozza őket újra vissza, és vissza"Az a magával ragadó semmivel össze nem hasonlítható hangulat,amely már Széchenyi Zsigmondot és Kittenberger Kálmánt is Afrikába vonzotta, még ma is megtalálható Tanzániában. 
A nagy Afrika- vadászt, dr. Nagy Endrét olyannyira megfogta ez a világ, hogy miután több évet töltött Tanzániában .Hazatérte után Afrika múzeumot rendezett be Balatonedericsen.

" Tanzániának éppen a vadvilága a természeti kincsei azok, amelyek azonnal megragadják az ide utazókat.Az ott fellelhető BIODIVERZITÁS még mindig hihetetlenül gazdag, színes, és izgalmas, ezért az európai ember számára máig megdöbbentő, ha egy kényelmesen baktató zsiráfot, vagy az út szélén üldögélő majmot lát.A MI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK SZERINT EZ EGY ÉRINTETLEN VILÁG"- mondja Balogh Sándor.


VÉGTELEN FÖLD: Vannak akiket a vadászat izgalma, megint másokat a csendes szemlélődés hoz Tanzániába, akár többször is vissza.A helyi lakosoknak ez óriási esélyt jelent a turizmus fellendülésére, ezért ha más módon nem is, de helyi termékek vásárlásával mindenki tehet egy kicsit azért, hogy segítse az őslakosok életét. A nyugati vívmányok beszivárgása azért itt is megállíthatatlan, noha az eredmény néha inkább humorosnak mondható.

A táj azonban örök, noha a forma, ami legitimálja létét, mára némileg átalakult.Tanzániában számos nemzeti park található, mely létrehozása garancia arra, hogy a változás ebben az esetben változatlanságot biztosít.A legfontosabb ezek közül, a Világörökség részét képező Selous 

Vadrezervátum, a Kilimandzsáró Nemzeti Park, a Ngorongoro Természetvédelmi Terület, és a Serengeti Nemzeti park.Ez utóbbi maszáj nyelven" végtelen földet" jelent, ami nemcsak a 15 ezerköb- km - es kiterjedésének köszönhető,hanem a területet benépesítő számos állatnak is. Zebrák, gazellák, gnuk, orrszarvúk, vízilovak leopárdok,elefántok és bivalyok élnek itt.
A nagy Afrika - kutató és felfedező jutott fel elsőként a Kilimandzsáró hóhatáráig.Ma már szervezett túrák indulnak a hegy meghódítására. elkeserítő körülmény a Kilimandzsáró hósipkájának lassú fogyása, s ha az üvegház hatás nem lesz megállítva akár tíz esztendő múlva e híres hegy tetején, már hó sem lesz látható. No de reménykedjünk, hogy ez nem következik be!

Ernest Hemingway így ír róla A Kilimandzsáró hava c. művében:" A Kilimandzsáró 19 710 láb magas, hóborította hegy, úgy mondják,a legmagasabb hegy Afrikában. Nyugati csúcsát maszáj néven " Ngaje Ngai" - nak hívják. E történet főszereplője, a halál közelségében, Afrikában érti meg életének valódi értelmét, fedezi fel valódi önmagát. Itt, azon a kontinensen, ahol maga az élet is fakad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése