2011. február 27., vasárnap

A Guge királyság

A nyolcadik században a Tibeti királyság erős hadsereggel meghódította Nyugat - Kínát.Fénykorában uralma alá tartozott a Tibeti - fennsík, a mai Szecsuán, még a mai főváros Csanghaj sem volt biztonságban.
Kiépítették a fővárost, Lhassza palotája jelképezte,a tibeti hatalmat.A tibeti törzseket egyesítő király, a budhizmusra akarta áttéríteni birodalma lakóit. Több mint ezer templom, és 30 budhista intézmény épült.A királyi és arisztokrata családokból sok gyermek lett szerzetes,nagy jövedelmeket ajánlottak fel a templomoknak. Ez talán túl sok volt. Ahogy a királyság budhista vezetés alá került, úgy gyengült, a nemzet gazdasága. Olyan belviszályok alakultak ki, ami rengeteg ember életébe került, maga a király is, gyilkosság áldozatává vált. Ez jelentette a Tibeti királyság végét.A királyi család elmenekült Lhasszából, az öt ezer méterrel magasabban fekvő hegyvidékre. Csomagjaikat jakkokon szállították, mintegy 1500 km- utaztak Lhasszától nyugat felé a fennsíkon, s elérték Tibet nyugati végét,a Himalája hegységtől 300 kilométerre. Egyetlen füves vidék sincs már ezen a területen, a királyi család kopár vidéken találta magát. A hegyek úgy sorakoznak ma is mint a katonák.Vajon képesek voltak e, megélhetést nyújtani, az oda menekülőknek?


A királyi család ezen a vidéken új birodalom építésébe fogott. Ez lett a GUGE királyság! A tibeti A palota egy szikla tetejére épült, a királyi családhoz egy titkos belső ösvény, egy barlangi út vezetett,félve, a kívülről jövő külső támadásoktól.A Guge királyság 800 évig maradt fenn, 16 királya volt.A királyi család nagy jólétben élt, az arisztokraták öltözéke igen gazdag volt, ami ma is látható, egyes fennmaradt gyönyörű barlang festményen.A nép a sziklákba vájt, barlangokban lakott .Több mint 800 barlang található itt. A király első dolga volt,hogy vizi utakat hozott létre. Megkezdődött az árpatermesztés, és a szarvasmarha tenyésztés. A népesség száma hamarosan 20 ezer fölé emelkedett.1042 - ben örökre megváltozott a GUGE királyság sorsa. A király meghívta Áthishát,a hires budhista tanítót,hogy a hanyatlónak indult vallást fölélessze.A Szatlecs folyónál, a hegy tetején megépült az első templom.A templom neve Tóvdin. Ezek után csaknem 108 templom épült Nyugat-Tibetben. Ebben az időben keletkezett a legenda Shambaláról, a misztikus tibeti királyságról.A mai tibeti buddhizmus legtöbb szanszkrit szövegét, ekkor fordították, tibeti nyelvre. Indiában a buddhizmus a 9. századra csaknem eltűnt a politikai súrlódások következtében. Ám a GUGE királyságnak köszönhetően, újra feléledt. Gazdasági életükre jellemző volt még a hatalmas méretű, himalájai só csere - kereskedelme. Ezeket a "nők könnyeiből" eredeztető sótömböket, jakkok hátán szállították, a Himalája másik oldalára, ahol azt, egyéb számukra a megélhetésükhöz szükséges árura cserélték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése