2011. február 12., szombat

MIT MUTAT A KLÍMAMODELL

A nyolcvanas évekig a tudósok drasztikus lehülést jövendöltek. - A 60 - 70 es évek hidegebb hőmérsékletei ezt alátámasztották- és nem figyeltek a globális melegedés jeleire.



1992 -ben összehasonlították,14 különböző klímamodell /a globális éghajlati rendszer dinamikus modellezésére alkalmas rendszerek/ eredményeit.Valamennyi azt mutatta, hogy a globális felmelegedés elkerülhetetlen.




DRÁMAI VÁLTOZÁSOKRA KÉPES AZ ÉGHAJLAT




A múltbeli klímaváltozások lefolyására, mélytengeri jégfuratok mintáikból következtettek a tudósok. A régi korok légköreinek vizsgálatai alapján,a Föld éghajlata, drámai változásokra képes. A jégfuratok alapján, az üvegházgázok szintje, összefügg a hőmérséklet változásával. Ám az üveggázhatás védi a Földet a lehüléstől, ám az üvegházgázok szintje megnőtt az emberi tevékenység következtében.


GYORSABBAN OLVAD, MINT FAGY

Kiderült,hogy a fagyási korszakok nagyon hosszú ídő alatt következnek be. Az olvadások azonban rendkívül gyorsan: az olvadás ugyanis láncreakciót indít el, amely gyorsítja a folyamatot. Az emberi tevékenység ráadásul néhány száz éve erősen befolyásolja a légköri viszonyok alakulását, és ez kiszámíthatatlanná teszi a jövőt.Kutatók szerint az emberi tevékenység következtében állt meg a szokásos eljegesedési korszakokat megelőző lehülés, és váltott melegedésbe. Tehát már itt is, mi emberek voltunk a felelősök!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése