2012. március 3., szombat

Példátlan szárazság Magyarországon 1901 - óta nem esett Magyarországon ilyen kevés eső

Hetek óta kilátszik az Inség -szikla Budapesten, a Szabadság - híd lábánál. Ez csak olyankor fordul elő, ha a Duna rendkívül alacsony vízállású. Ez a földdarab lényegében, a Gellért hegy meghosszabbítása. A Dunán lényegében leállt a hajózás, csak a kisebb vízi járművek közlekednek.
Novemberben, országos átlagban O,2 mm csapadék hullott Magyarország területén, mely rendkívül kis érték, az 1971 - 2000 -es sokévi átlag / 49, 7 mm / elenyésző, mindössze 0, 4 százaléka. Áll az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentésében. Lényegében nem esett  eső a múlt hónapban. Ez folyóink állapotán is meglátszik. A Duna mindössze 62 centi Budapestnél. Kilátszik az Inség - szikla, amire utoljára 2003 - ban volt példa. Azért hívják így ezt a zátonyt, mert a népi megfigyelés szerint megjelenésekor, ritka rossz termés várható a következő évben. A hónap végére a Dunán szinte teljesen leállt a forgalom, csaknem 100 uszály vesztegel a Horvát - Magyar határnál, Mohácsnál pedig a komp közlekedése is veszélybe került. A rendkívűl alacsony vízállás miatt, a Paksi atomerőműben több mint egy hete életbe léptették, az úgynevezett "kisvizes" intézkedési terv első, legenyhébb fokozatát. Ez azt jelenti, hogy a reaktort, és a  Dunát összekötő csatorna uszadék  fogóit és szűrőit, fokozottabban ellenőrzik.
 A rendkívüli szárazság miatt a mezőgazdaságban 1 milliárd forint kár keletkezett. A kötött talaj lassította, és nehezítette a szántási munkákat, a talaj előkészítését, a burgonya ásását, s rontotta a már földbe került magvak kelési esélyét is. Az elvetett repce nagy része például, a csapadékhiány miatt nehezen ill. alig kelt ki. A jövőt illetően csak reménykedni tudunk abban, hogy az előrejelzések szerint hamarosan nagyobb esőzésre számíthatunk.


A Világszám-ban olvasottak alapján írta Buba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése