2012. március 3., szombat

Kiszáradt Kína egyik legnagyobb tava ! Ez is az ember műve!!!

Kínában gyakran végeznek olyan munkálatokat, amelyek durva beavatkozást jelentenek a természetbe. A Jangcén 6 éve  emelt gát következtében, most egy 3500 négyzetkilométeres tó száradt ki. A Pojang - tó csaknem 10 -szer volt nagyobb a Balatonnál.
A valaha  3500 négyzetkilométeres  Pojang tó helyén ma sivár, kiszáradt síkság terül el, egy kisebb dombbal a közepén, amely régen a rajta álló pagoda szigete  volt. Az uszályok és a hajók, a Jangce folyón állnak egy, az eredeti tóhoz képest szánalmasnak tűnő 200 négyzetkilométeres mocsaras holtág kikötőjében.
A kormány a Három Szoros duzzasztógátat, de főleg az esőhiányt okolja, a helyi halászok kénytelenek más munkát keresni, a  teherhajó forgalom megszűnt. - írja a Guardian alapján az Index.
Az Új Kína hírügynökség szerint, a térséget az utóbbi  60 év legdurvább szárazsága sújtja, aminek oka az, hogy nem esett eső Pojang, és az azt tápláló folyók környékén. Bár a gyatra időjárás valóban felelős részben a történtekért, ám a Jangce folyón 500 kilométerrel arrébb található Három Szoros víztározó, sokkal nagyobb szerepet játszhatott a tó eltűnésében. Az okokat és a hatásokat, még mindig nem ismerték el hivatalosan, bár a kormány annyit felvállalt, hogy a világ legnagyobb duzzasztógátja olyan problémák láncolatát indította el, amelyekre sürgősen megoldást kell találni!


Olvasmányai alapján írta Buba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése