2012. március 28., szerda

Marakodunk a vizen

A Föld 70 % - át víz borítja, ám ebből alig 3 % édesvíz. A világ édesvízkészletének csupán 0,3 %-a alkalmas közvetlenül emberi fogyasztásra, ugyanakkor  a Föld népességének növekedésével, és életszínvonalának emelkedésével párhuzamosan, az édesvíz iránti igény fokozatosan növekszik. Az igények növekedése miatt, a világ édesvíz - gazdálkodás ebben a formájában nem fenntartható! A hollandiai Twente  egyetem legújabb vizsgálata szerint a vízhiány, a világon már most legalább 2, 7 millió embert súlyt legalább egy hónapon keresztül egy évben. A készleteink végesek, így ha nem változnak a dolgok, a fennálló helyzet biztosan nem fog javulni.
A márciusban zajló hatodik Víz Világfórumon, a WWF legújabb vizsgálatainak eredményeiről számolt be, mely szerint a vízforrások felhasználása miatt felmerülő érdekellentétek a jövőben elkerülhetetlenek lesznek.  Az érdekellentéteket kormányzati, vállalati,  kutatási  programok segíthetnek megoldani, és döntéshozói szinteken kell preventív intézkedéseket hozni.Ezek hiányában a vízhasználat kapcsán kialakult problémák bonyolult és erőszakkal fenyegető konfliktusokat okozhatnak.
A legfontosabb feladatok a vizek további szennyezésének megszüntetése, a rendelkezésre álló vízkészletek megóvása, a vízfelhasználás fenntarthatóvá tétele. Mérsékelni kell, az árvizek és az aszályok okozta negatív hatásokat, ill. a vizes élőhelyek megóvásával,  meg kell előzni eltűnésüket.
Az emberi fogyasztásra kerülő víz mindig természetes vizekből származik, ezért kulcsfontosságú, hogy természeti környezetünk vízkészleteit megóvjuk.                    
Hazánk egyik természetes vízkészlete a Duna. A WWF Magyarország legfontosabb vizes élőhelyekhez kapcsolódó programja is a Dunára koncentrál. A mellékágak és a dunai szigetek eltűnőben vannak, pedig jelentőségük felbecsülhetetlen. A Mohács melletti Szabadság sziget is a pusztulás útjára lépett, amikor egy keresztgáttal elzárták a víz útját. A WWf öt éves frojektjei keretein belül, rehabilitálja a teljes sziget növényzetét, megbontja a víz útjában  álló gátat, hogy  szabad útja legyen a természet megújulásának.

Tanulmányai alapján írta Buba

2 megjegyzés:

  1. Lassan a vízért fog menni a háború és nem az olajért. Csak az a baj hogy mi akkor már nem fogunk talán élni de a gyerekeink és annak gyerekei fogják megszívni. Hát nem fogom őket irigyelni az tuti. :((((

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm,hogy végre valaki olvassa mindazt, amit én oly vészesnek találok, és megpróbálom felhívni az emberek figyelmét a veszélyre. Mégegyszer köszönöm a hozzászólást legyen ezután is kedves olvasóm! üdv Buba

    VálaszTörlés