2012. március 2., péntek

Fagyállót mutattak ki az Északi - tengerben! Az anyag mérgező a vízi élőlényekre!!!!

A benzotriazol  nevű  vegyületcsoport -ot mutatta ki az Északi - tenger vizében a németországi Hamburg melletti Geesthachti Helmholtz Központi Partkutatási Intézete.
Az anyag mérgező a vízi élőlényekre.
Néhány éve például a repülőgépek jégoldóiba tesznek benzotriazolokat, a korrózió gátlására. De megtalálhatók mosogatószerekben,   
fékfolyadékokban, és hűtőrendszerekben is.
Hendrik Wolschke, a Partkutatási Intézet kutatója diplomamunkája számára mérte meg, az Északi - tenger partközeli részeinek benzotriazol tartalmát - írja a Die Velt című német lap internetes kiadása. A vegyületcsoportot korábban már kimutatták a talajvízben, ill. folyóvizekben. A tengerből eddig nem létezett ilyen adat.
Az eredmények arról tanúskodnak, hogy a benzotriazol koncentrációja a folyóvizekben többszöröse a tengerben mérhetőnek.
Elsősorban márciusban jelentkeztek magas értékek az Elbában, ami a jégoldók, és a fagyállók téli bevetésére engednek következtetni. 2010 - ben mintegy 80 tonna benzotriazol került az Északi - tengerbe, ennek 75%-a  a Rajnán keresztül. A második legnagyobb "beszállító" az Elba volt. A tengerbe érve szerencsére jócskán felhígul a vegyszer. 
A benzotriazolok jól oldódnak vízben, nem nagyon lehet őket megkötni, és biológiai úton nehezen bomlanak le. Az Intézet közlése szerint jelenleg nehéz megítélni, milyen kihatása lesz a jelenségnek a környezetre!

/Forrás: MTI/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése