2011. december 3., szombat

Összecsapások kísérték a német atomvonatot

November 25. - én pénteken immár német földön folytatódtak a tüntetések, a Franciaországból Németországba feldolgozott nukleáris hulladékot szállító szerelvény útja miatt.

A veszélyes hulladékot, elhasznált radioaktív fűtőelemeket összesen 11 Castor - tartályban, különleges edényekben szállító szerelvény, kora délelőtt lépte át a francia- német határt. A határ két oldalán már előző este is heves tüntetések voltak, és környezetvédő aktivisták, ill. különböző atomellenes szervezetek bejelentették: különböző tiltakozó megmozdulásokkal, blokádokkal, kívánják megakadályozni, hogy a vonat eljusson az alsó - szászországi Gorlebenbe, ahol veszélyes nukleáris hulladékot, - ideiglenes jelleggel - , évek óta tárolnak. Pénteken délután a szerelvény még a saar vidéki Neunkirchenben vesztegelt, a tüntetések azonban már több német tartományban is folytak. Értesülések szerint több száz környezetvédő, a síneket készült megrongálni, ill. felszedni a vonat tervezett útvonalán. Neunkirchen közelében a tüntetők két rendőrségi kocsit gyújtottak föl. A rendőrség már korábban közölte, hogy erőteljesen fellép a tüntetőkkel szemben, csütörtökön este már könnygázt, és vízágyúkat vetettek be. A hatóságokat a megmozdulások kezdeti szakaszában azzal vádolták, hogy túlságosan keményen jártak el a tiltakozókkal szemben.

Egy 1995-ös német - francia megállapodás értelmében, a német atomerőművekből származó még sugárzó hulladék a francaországi La Hague-ban kerül újrafeldolgozásra, majd a feldolgozott radioaktív anyagot,a németországi Gorlebenben tárolják, egy mély, elhagyatott sóbányában. Azóta több mint tíz alkalommal került sor, rendkívül heves tüntetésekre, a tavalyi németországi tiltakozó megmozdulások- több mint ötvenezer tüntetővel,- minden korábbi méretet felülmúlta.
A tervek szerint ez az utolsó szállítmány, az említett megállapodásnak megfelelően már nem maradhat német nukleáris hulladék Franciaország területén. Bár a német kormány idény nyáron az atomerőművek fokozatos bezárása, ill. az atomenergiáról való lemondás mellett döntött, a nukleáris hulladék tárolása ellen, idén is heves tüntetések várhatók. A vonat előreláthatólag szombaton éri el az alsó -szászországi Dannenberget,ahol a hulladékot teherautókra rakják, és úgy szállítják a 20 km -re lévő Gorlemenbe. Kérdéseim: Mennyire biztonságosak a meglévő "atomtemetők" A kiégett fűtőelemek milyen sugárzással rendelkeznek, hiszen, egyes "zöld pártok" szerint a mostani"atomvonat" körül is olyan sugárzást mértek, mint a fukusimai robbanás körzetében? Mi lesz a meglévő atomerőművek sugárzó alkatrészeivel? Vagy ülünk a Földünkön jól megvezetve, míg atombárok milliárdokkal ruletteznek, egészen a bummmig? Válaszokat szeretnénk!!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése