2011. október 6., csütörtök

Napjainra mindösze háromezerre zsugorodott a világ tigrisállománya


Oroszországban nemzetközi fórum kezdődött annak érdekében, hogy megmentsék a vadon élő tigriseket a kihalástól. Napjainkra mindössze háromezerre zsugorodott a vadon élő tigrisek állománya, ami egy részét a szibériai, vagy amúri tigrisek száma, és a kevés délkeleti részeken élő, szumátrai ill. indiai tigrisek teszik ki.Az amúri tigrisek száma kb. 300-400 között mozog. Úgy vélem ez halálosan komoly, és a végső órára okot adó tény!
Száz évvel ezelött a tigrisek száma még százezerre tehető volt,valós tény. 13 ország vezetői arról próbálnak megegyezni Szentpéterváron, miként segíthetnének a kihalás szélére jutott fajon. A célok közzé tartozik, hogy 2022 re megduplázzák a tigrisek számát.




A fenti képen egy amúri tigris látható!

De mi is vezetett idáig? Igen az emberek hozzáállása, a tudatlanság, a nem megfelelő felvilágosító munka, a céltalan öldöklés, és a nem megfelelő vadgazdálkodás. Értem itt, az igen csak szemmel fel nem mérhető ill.írtást, a tudatosan nem akart látnivalóvá elismert, orvvadászatot is! A tigrist vadászták ész nélkül! Indiában hatalmas tigrisvadászatok rendezésével próbálta úgy a népet, mint a vendégkiválóságokat lenyűgözni, az épp hatalmon lévő uralkodó osztály, mit sem törődve természeti értékeikkel. A tudatlan, egyszerű nép is irtotta, mert a kiéhezett állatok, betörtek sokszor otthonaikba, állataikat elragadták, s mint gyilkos démon élt gondolataikban a tigris. Pedig a tigrisek nem tehettek semmiről. Ők csak a szokott területeiket védték, a szokott zsákmányszerző útjaikat járták, az ember volt az, ki elfoglalta élőhelyét, s egyre beljebb merészkedett oda!

Másik hatalmas probléma ami tán a legsúlyosabban érintette ezt a fajt: az orvvadászat! Hasznosították bőrét csontját, nyelvét, fülét, belső szerveit, fogait, tán nincs olyan testrésze, amit a fekete piacon nem kelt el hatalmas összegekért. Köztudott dolog, hogy a tigris szerveinek, hatalmas varázserőt tulajdonítanak!

Ez az első alkalom, hogy a világ vezetői egyetlen faj megmentésére összpontosítanak. A vadon élő tigrisek életét ma már csak az orrvadászat veszélyezteti, ezért az elsők között szerepel ennek kivédése, ill. az emberek felvilágosítása.

Leonardo di Caprio egymillió dollárral segít a tigriseken. A Természetvédelmi Világalap /WWF/ vezetésének tagjaként, egymillió dollárral segít a tigriseken, a világhírű színész, aki maga is igen nagy természetvédő, sok figyelemfelhívó film készítője, anyagi támogatója. A gátlástalan vadorzás, és a tigrisek élőhelyének pusztítása, a kihalás szélére sodorta a fajt. Gyorsan kell cselekednünk, mielőtt túl késő lenne, mondta a színész. Leonardo di Capriót a "tigriscsúcsra" Vlagyimir Putyin, volt orosz kormányfő hívta meg. Ezelőtt a színész a WWF meghívására, részt vett egy Nepálban, és Bhutánban szervezett expedíción. Az út egy részét elefántháton tette meg, találkozott helyi lakosokkal, és benyomásokat szerzett állatvédők munkájáról. Az általa adományozott összeget az orvvadászat elleni küzdelem, valamint a természetvédelemmel foglalkozó projektek támogatására ajánlotta fel!

Putyin szerint: Oroszország megőrzi tigrisállományát!

Oroszországban jelentősen megszorítják a tigrisek lelövését, valamint a tigrisek biológiai anyagaival folytatott üzletelések szigorú büntetéseket vonnak maguk után, és más számos védelmet célzó intézkedéseket is tesznek.

Kijelentette, hogy Oroszország kész, tigriscsaládok áttelepítésével segíteni új tenyészállomány kifejlesztésével Kazahsztánnak és Iránnak, ahol régen éltek tigrisek de mára kipusztultak. Elmondta továbbá, hogy Kínával közös tervet dolgoztak ki, a tigrisek szabad vándorlását célzó különleges övezetek kialakítására. Putyin még beszámolt arról, hogy megtiltották az un. koreai fenyő irtását. Ez gyakori növény a Távol-keleti tajgában, termésével táplálja a vaddisznókat és a szarvasokat, így biztosítja a tigrisek táplálékát is.

Végül kijelentette: a faj megmentéséhez az szükséges, hogy ezt a feladatot beiktassák az érintett államok hosszú távú gazdasági fejlesztési terveikbe, s ehhez, s a szükséges pénzeszközök megteremtéséhez politikai akarat szükséges!

"Nagyon fontos, hogy a tigriseket megőrizzük a jövőnek, de még fontosabb, hogy a program tanulságai alapján általános elveket dolgozunk ki az egész élő természet megőrzésére" mondta ! S én erre azt mondom : ÚGY LEGYEN!!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése