2011. október 16., vasárnap

A TUDATFORMÁLÁS "ÁRA"

Nejlonzacskók milliárdjai fogynak el az európai nagyáruházakban, hogy azután feladatukat beteljesítve kukákban, vagy netán eldobva az utcákon, tereken, nem egyszerre folyókban, természetes élővizekben végezzék. Nagy Britanniában már öt évvel ezelőtt sikerült az embereket rávenni arra, hogy tartós szatyrokat használjanak az ingyen elvihetők helyett. Az áruházakkal közösen környezetvédelmi megszervezett kampány olyan jól sikerült, hogy 2006 és 2009 között a brit vásárlók,negyven százalékkal kevesebb nejlonszatyrot használtak fel. 5 évvel ezelött még 11 milliárd nejlonszatyor feldolgozásáról, összegyűjtéséről, vagy az általuk okozott szennyezésekről kellett gondoskodni, Ám három évvel később már alig több, mint a fele talált gazdára a kasszánál. Amikor a brit újrahasznosítási ügyekkel foglalkozó miniszter is hátradőlhetett volna a székében, kiderült, hogy ez a környezetbarát trend megtorpant, 2010 - ben ismét több nejlon fogyott. A háttérben az elemzők szerint egyrészt a gazdasági válság áll, amely minden másról elfordítja a figyelmet, másrészt úgy vélik, hogy a lanyhuló "zöld" lelkesedést újból tüzelni kell egy figyelemfelhívó kampánnyal. Lord Hernley újrahasznosításért felelős szakminiszter szerint, az áruházaknak mindent meg kell tenniük, hogy a kedvezőtlen arányt visszafordítsák, míg mások szerint magukat a vásárlókat kell heti egy helyett a napi bevásárlásokra ösztönözni. Akkor talán a pamutszatyrokba, és a tartós hűségszacskókba is befér a bevásárolt árú, és az emberek nem nejlonzacskókba pakolnak fizetéskor.Walesben azonban nem várnak újabb kampányokra! Akárcsak nálunk,már ott is pénzbe kerül a szatyor.Öt penny az ára, és máris érezhető a lanyhuló érdeklődés, a szatyrok iránt. A sikeren felbuzdulva Észak-Írországban is gondolkodnak a fizetős megoldásért.

És most elmesélem a magam véleményét e kis országban tapasztaltakról, nejlonzacskó ügyben.
Elhatározás kérdése minden. Ha állok a sorban és látom, hogy mekkora mennyiségű műanyagba kerül az a rengeteg árú, amit az előttem lévő vásárlónak bepakolt a pénztáros kisasszony, eszeveszettül megfájdul a gyomrom,- melléktünet-, mert ez a tünet a már felgyülemlett idegességtől van. Ezért mondtam, hogy döntés kérdése az egész! Vagy eldöntöm, hogy ha a boltba megyek, legyen az kicsi akár nagy, távoli, s akár gyakran, vagy ritkán látogatott, viszek magammal szatyrot. Ha nem döntöm el, tehát "törődik a fene az egésszel" álláspont az uralkodó, akkor határozhat bárki bárhogy, a T .állampolgár legfeljebb háborogva de fizetni fog, akárhány nejlonzacskóra is lesz szüksége! Tehát ott tartunk, hogy nem marad más, mint az átkozottul nehéz szszifuszi munka, azért nehéz, és sziszifuszi, mert annyira sok a fej, amibe el kéne ültetni a környezetünk védelmének csiráját, hogy szinte megoldhatatlannak tűnő feladat. Szerintem a gyerekek az egyetlen szál ahol,  el lehet indulni, és nevelésük legfontosabb vezérfonala a környezetvédelem legyen. Mert a gondolkodásmód igen erősen kódolt egyes, kettes, felnőtt
begyepesedett fejekben. Voltam /sehol nem kérek zacskót, és ha adni akarnak, szólok hogy nem kérek/ ahol egészen egyszerűen, különcködőnek írtak, ill. mondtak, kisebb veszekedés okozója lettem, sietve húztam az irhámat! Mert azt is megkérdezhetném?: Miért is pakolják a gyógyszert, igen sok gyógyszertárban nejlonzacskóba? Miért is? Mert az újrahasznosított papír drágább. Igen rövid távon, ám hosszabb távon bőven megtérül! És a nagy bevásárlóközpontokban ,miért is szinte soron jön, rakódik , gurúl, a pénztáros keze alá, a műanyag zacskó! Miért is? Mert így nagyobb a "konkurenciára mért csapás. Egy szó mint száz, gondolkodjunk el, azon, hogy hogyan is akarjuk szállítani becses csomagjainkat, netán egy egy magunkkal vitt cekker, szatyor kosár, s egyéb alkalmatossággal! Jár -e a Földünknek ekkora megkönnyebbülés . Még annyit: ne higgyünk abban, hogy "mert ez gyors lebontású műanyag"! Nem, ez szemét, az emberek szemete, amit nyomként ,akár szemétként, akár vesződségként hagyunk itt az utókornak! Köszönöm annak aki elolvasta! Remélem innentől csakis otthonról visz bevásárlószatyrot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése