2011. augusztus 26., péntek

Az édesvizek védelme

Víz nélkül nem lenne élet a Földön. Az édesvízi ökoszisztémák a Föld legváltozatosabb élőhelyei közzé tartoznak. A víz az emberi élethez, és a természeti rendszerek működéséhez, egyaránt elengedhetetlen, ezért megőrzése az emberiség közös érdeke. Az édesvízi ökoszisztémák, és az óceánok egyaránt, előkelő helyen vannak, a WWF természetvédelmi programjai között, szoros összefüggésben a kiemelt fontosságú élőhelyekkel, mint pl. az Amazonas őserdeje, vagy a Kongó medence, ill. a kulcsfontosságú fajok megőrzésével, mint pl. a tigris.
Az óceánok élővilága kapcsán, ha területet kell megemlíteni, akkor a Nagy- korallzátony jelentősége emelhető ki, ill. a Földön valaha élt legnagyobb faj a kék bálna védelme. A Föld folyóvizekhez, szárazföldi tavakhoz kötődő élőhelyei a legsérülékenyebb természeti rendszerek, ugyanakkor az erdők biológiai sokféleségét követően a legösszetettebb állat és növényvilágnak adnak otthont. Az édesvízi ökoszisztémákra az emberi tevékenység miatt egyre jelentősebb klímaváltozás, és az éghajlat szárasodása, egyre rombolóbb hatással van, de a folyóinkkal, ártereinkkel való megfelelő gazdálkodással, és vízhasználattal mérsékelhetjük, ezeknek a folyamatoknak a negatív hatását.

A rendkívüli odafigyelésre azért van szükség, mert a felmérések szerint az elmúlt évszázadban, a vizes élőhelyek közel a fele eltűnt, és ezzel együtt az édesvízi fajok jelentős része kipusztult. Ha ez a folyamat továbbra is ebben az ütemben zajlik, akkor fajok,és az élőhelyek százainak inthet búcsút az emberiség!


AZ ÉDESVIZEK VÉDELME A WWF GLOBÁLIS HÁLÓZATÁBAN

Édesvíz védelmi programunk célja, hogy az édesvíz élőhelyek világszerte, védelem és fenntartható kezelés alá kerüljenek. A természet számára ez a fajok megmaradását eredményezi, az emberiség számára pedig lehetőséget nyújt a folyóvízi ökoszisztémák által nyújtott ökológiai szolgáltatások megőrzésére.

A vízkincsben gazdag régiókban, így hazánban is, jószerivel észre sem veszük, ezeknek a szolgáltatásoknak a jelentőségét, de hiányuk minden bizonnyal napi szinten változtatná meg életünket. Az egészséges ivóvíz, a vízpart, mint turizmusra, rekreációra alkalmas terület, vagy a szabad folyóvizekben való halászat, mind ilyen szolgáltatásnak tekinthető. Vizeink védelme ezeknek az adottságoknak megőrzését is szolgálja. A jövőben nagy szerep fog jutni, az egy főre jutó vízfelhasználás csökkentésére! Az ökológiai lábnyom fogalmán alapuló vízlábnyom kiszámítására egyre újabb módszereket dolgoznak ki, és egy - egy termék vagy szolgáltatás előállítása mögött rejlő felhasznált vízmennyiség, egyre jobban megközelíti a valós értéket. A lakosságnak szembe kell néznie azzal, hogy a jövőben a víz felhasználását az élelmiszer termelés, vagy az ipari termelés során, komolyabb súllyal kell kezelni, és a legminimálisabb pazarlást sem szabad megengedni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése