2011. május 23., hétfő

Mélytengeri áramlatok alakítják Nyugat - Afrika éghajlatát


Három kilométer mélyen kavargó óceáni áramlatok határozzák meg,többek közt, hogy mennyi eső esik Nyugat - Afrikában, - erre a meglepő összefüggésre jöttek rá német és amerikai kutatók.





A kutatók a Nature c. folyóiratban számolnak be, a Der Spiegel internetes ismertetése szerint, hogy miként hatnak a mélytengeri áramlatok, az Atlanti óceán trópusi felszíni vizeire, ezáltal a szárazföld éghajlatára. Eddig a trópusi éghajlat ingadozására,mindig a felszín fölött, elsősorban a légkörben keresték a magyarázatot. Az, hogy az óceán felszíni vize fontos szerepet játszik Nyugat - Afrika csapadékingadozásaiban, már régóta ismert tény. A mostani adatok azonban első ízben hívják fel a figyelmet, az óceán mélyének jelentőségére, jelentette ki a németországi Tengerkutató Intézet munkatársa. A nemzetközi Tropical Atlantic Climate Experiment / TACE/ elnevezésű kísérletben a kutatók bizonyítani tudták,


az Atlanti óceán trópusi felszíni vizében korábban ismeretlen, négy és fél évente ismétlődő - hőmérséklet és áramlatingadozások létét. Igen hasonló ingadozásokat fedeztek fel azokban a másodpercenként tíz, húsz centiméterekkel haladó, mélységi áramlatokban is, amelyek az Atlanti - óceán teljes egyenlítő menti részén húzódnak.


Úgy tűnik, hogy a mélytengeri áramlatok energiája a vízrétegeken keresztül továbbítodik a felszínre, ahol befolyásolja az ottani áramlatokat, és hőmérsékletet - magyarázzák a tudósok. A szakemberek kutatóhajójukról több kilométer hosszú, mérőszondákkal ellátott acélkötelet engedtek le az óceán mélyére. A kötél a különböző mélységek áramlatainak sebességéről, irányáról, sótartalmáról, és hőmérsékletéről adott információt.


Eddig leginkább a csendes - óceáni áramlatok hatását vizsgálták behatóan. A rendszeres El Nino éghajlati jelenség, regionális aszályokat, illetve tetemes csapadékot okoz Dél -Amerikában. A mostani tanulmány bizonyítja, hogy a Föld más részein is hasonló összefüggések állnak fenn, az óceáni és a szárazföldi éghajlat között.


Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora a mélytengeri áramlatok befolyása, és hogyan alakul ki. Újabb információkat a német Maria S. Merian kutatóhajó szolgáltathat majd, amely junius 19. -ig gyűjt adatokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése