2011. május 5., csütörtök

Melyik országban a legnehezebb felnevelni egy gyereket




Afganisztánban a legnehezebb anyának lenni, egy tanulmány szerint, amely a nők és a gyermekek helyzetét vizsgálja. A Save the Children nemzetközi gyermekvédő szervezet által készített tanulmányban Norvégia áll a lista élén. Afganisztán és kilenc másik ország kullog a sor végén, a Save the Children nevű civil szervezet "anyák mutatója" besorolása szerint. Ezekben az országokban anyák és gyermekeik, nagyon nehéz körülmények között élnek, és minden hatodik gyerek meghal ötéves kora elött, minden harmadik pedig alultáplált. A gyermekeket nevelők fele nem jut ivóvízhez. Ezek az országok - sorrendben a legrosszabbtól felfelé - Niger, Bissau - Guinea, Jemen, Csád, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Eritrea, Mali, Szudán, és a Közép - afrikai Köztársaság. A szervezet kutatói 164 - 43 gazdag, és 121 fejlődő - országban elemezték részletesen a nők és a gyermekek helyzetét. Az anyák és a gyermekek számára a legjobb feltételeket biztosító tíz ország, sorrendben a következő: Norvégia, Ausztrália, Izland, Svédország, Dánia, Új- Záland, Finnország, Belgium, Hollandia, és Franciaország. Norvégiában magasan képzett egészségügyi személyzet közreműködésével történik minden szűlés, míg Afganisztánban csak a szűlések 14 százaléka történik orvosi felügyelet alatt. - olvasható a szervezet jelentésében. A nők születéskor várható élettartama Norvégiában 83 év, Afganisztánban pedig 45 év. Tíz norvég nő közül átlagosan több mint nyolc alkalmaz korszerű fogamzásgátló módszereket, és csupán minden 175.gyermeket fenyegeti az a veszély, hogy nem éri meg az ötödik születésnapját. Afganisztánban ezzel szemben, mindössze a nők 16 százaléka, használ valamilyen modern fogamzásgátló eszközt, és minden ötödik gyerek hal meg, ötéves kora elött.




Németország, Spanyolország, Nagy - Britannia, Svájc, a 11., 12., 13., és 14., míg Kanada csak a 20., az Egyesült Államok a 31. helyen áll. Magyarország a listán a 22., megelőzve Litvániát, Csehországot, Lettországot, és Ausztriát.

1 megjegyzés:

  1. Szörnyű adatok. Tehát nem igaz az, hogy sorsunk kovácsa mi vagyunk. Ha elgondolkodunk azon, milyen esélyekkel indul egy afrikai vagy egy afgán gyerek, mint ott ahol a jólétbe születik bele, s óvó kezek egyengetik útját, máris érezhetjük a 21. században is jelenlevő fonákságot, ami pusztán csak a jelenlegi kizsákmányoló osztály, és a nagytőke érdekeit szolgálja, akár politikai köntösbe bujtatva.Hiába a szó, a segítség kevés, és ártatlan gyerekek nyomorognak, vagy akár halnak meg, csak azért, mert éppen nem jó helyre születtek! Ezért mindenki az egész világ felelős, és nem csak az érintett ország. Ez ugyanolyan probléma, mint a föld kihasználása, amiből mégsem jut egy szemernyi segítség ezeknek az ártatlan gyermekeknek és anyáknak,s a túltermelés hatalamas, ám mégsem jut oda ahol a legszükségesebb lenne. Mindenki tudja mi a teendő! Ám a politikai összefonódások, a hatalom, és a nyersanyagok megszerzése ürügyén, oly átláthatatlan, és megoldhatatlan, hogy az már fájdalmas, és borzalommal tölti el, a gondolkodó humánus embert! Ennyi szenvedés, és lemaradás!Amikor milliárdosok a pénzüket, már, már nem tudják, mire elkölteni!!! Turizmus az űrbe!Kávé a tengerbe! pl. ként említem!

    VálaszTörlés