2011. március 11., péntek

Földrengés Japánban , az azt követő Cunami

Japánt a reggeli órákban 8.9-es erősségű hatalmas földrengés sújtotta. Legkevesebb 116 ember meghalt, 350 -en eltűntek. Két hajót elsodortak a hullámok, a fedélzeten 280 - an tartózkodtak. Tűz ütött ki egy atomerőműben. Nukleáris katasztrófa miatt, több ezer embert evakuáltak.





TÖBB SZÁZ HOLTESTET TALÁLTAK EGY JAPÁN STRANDON MÁRC. 11 UTÁN:

Két, három, száz holtestre bukkantak, a japán Mijagi prefektúra székhelyének,
Szendainak az egyik strandján, a pénteki nagyerejű földrengés, majd azt követő cunami után. A város közelében található olajipari üzemben nagyerejű robbanás történt.
A legfrissebb jelentés szerint, a 8.9- es erejű földrengés utáni szökőár, elsodort egy személyvonatot, és a hatóságok egyenlőre nem találják a szerelvényt. A hatóságok tíz méter magasságra vonatkozó cunami riadót rendeltek el, a hullámok végül a hétméteres magasságot érték el. A TV- képernyőjén látszott amint a cunami elárasztja a rakpartokat, vidéken pedig a víz a földeken hömpölyögve, elárasztott mindent, ami az útjába került. Óránként mintegy 50 utórengés volt, a legerősebb, 7.4- erősségű.


TŰZ ÉS VÍZ SOK HELYEN:
A földrengés nyomában, legalább
nyolcvan helyen keletkezett tűz, északkeleten a partmenti városokban! Megrázó felvételek érkeztek, a Tokiótól 300 km -re fekvő, egy millió lakosú Szendai város környékéről. A beáramló víz hatalmas területeket öntött el, rengeteg hordalékot sodorva
magával. A tengerár lakóházakat is elszakított a szárazföldtől.

A VALAHA MÉRT LEGNAGYOBB RENGÉS

A Japán meteorológiai intézet jelentése szerint, az első pénteki rengés volt, a Japánban mért eddigi legnagyobb. A mérési adatok a XIX. század végéig nyúlnak vissza.
A rengés Mijagi prefektura magasságában, a parttól 125 kilométerre,10 km- es mélységben következett be, helyi idő szerint délután 2 óra 46 perckor./Közép - európai idő szerint,6 óra 46perc/ A szökőár óránként 800 km -es sebességgel haladt a part felé. A TV felvételek tanúsága szerint, a partot elért első hullámok, autókat, hajókat és raktárépületeket sodortak el. A térségben leálltak az atomerőművek , z olajfinomítók, a vasúti közlekedés, nem működnek a
telefonhálózatok. Az Onamaha városnál lévő Fukusima 1. erőmű környékén vészhelyzetet hirdettek ki, s elrendelték a lakosság kiürítését !


JAPÁN KITERJEDT NEMZETKÖZI ÖSSZEFOGÁSRA SZÁMÍTHAT:

Több mint 45 ország ajánlotta fel segítségét, a földrengés és a szökőár sujtotta Japánnak,- közölte pénteken az ENSZ.


Hatvannyolc mentőcsapat áll készenlétben, hogyha Tokió kéri, azonal útnak induljon, mondta Elisabeth Byrs a humanitárius segélynyújtást összehangoló ENSZ iroda képviselője.

Hogy a fejlett polgári védelemmel rendelkező, s a rendkívüli helyzetekre felkészült Japán, kér- e segítséget, azt egyenlőre nem tudni. Eddig egyetlen segélyakció történt: az amerikai légierő egyik gépe, hűtőanyagot vitt, a fukusimai atomerőműbe, melynek meghibásodott a hűtőrendszere.

A rendkívüli helyzetek kezelésére létrehozott ERMACOM orosz cég negyven mentőt, és három keresőkutyát ajánlott föl. Szingapúr készenlétbe helyezte polgári védelmi erőit, Lengyelország pedig jelezte, hogy kész tűzoltókat küldeni, az országba. Kína és Svájc is ajánlott mentési munkálatokban jártas szakembereket. Dél - Korea pedig negyven embert helyezett készenlétbe, hogy bármikor indulhassanak a szigetországba. Franciaország is jelezte, hogy kész eleget tenni, bármilyen japán kérésnek. Manuel Barosso, az Európai Unió Bizottságának, és Herman van Rompuy az Európai Tanácsnak az elnöke, közös nyilatkozatban ígért segítséget Japánnak.

A magyar Református Szeretet szolgálat, orvosokat, és pénzt küld. Egyúttal adománygyűjtést indítottak a bajbajutottak megsegítésére.


NEM TUDJÁK LEHŰTENI AZ EGYIK ATOMERŐMŰVET,
a földrengés után leállt az egyik atomreaktor hűtőrendszere, és a tartalékrendszer sem indult be!
Atomenergiai szükségállapotot rendelt el a japán kormány,mert egyenlőre nem tudják lehűteni a földrengés miatt leállított egyik atomreaktort. Az
atomenergetikai Világszövetség szerint, megkezdődött a reaktor hűtése,hűtővizet pumpálnak a tartályokba, az Egyesült Államok Japánban állomásozó légi ereje segítségével.A Fukusima 1.-es erőmű meghibásodása miatt, nem került szennyező anyag a levegőbe, "az intézkedéseket elővigyázatosságból rendelték el a környéken, hogy a legrosszabb esetben is készen álljanak" mondta Edano Jukio a kabinet főtitkára. Atomenergiai szükségállapotot most először rendeltek el Japánban! Országszerte 11 atomreaktor állt le a földrengéskor,s ezzel ideiglenesen kiesett az atomenergia termelő kapacitás 18 százaléka. A kormányzó Demokrata párt vezetősége azonnal hozzájárulását adta,hogy pótköltségvetést fogadjanak el erre az évre. Az ellenzék teljes támogatását ígérte. Tokó Narita és Haneda repülőterén, tízezrek rekedtek a járatok kimaradása miatt.Országszerte 711 járatot töröltek a repülőterek megrongálódása miatt. Szendai repülőterét elárasztotta a tenger.

ÚJABB KÉT ERŐS FÖLDRENGÉS VOLT JAPÁNBAN, A FŐ SZIGET HONSÚ ÉSZAKI RÉSZÉN,SZOMBAT
HAJNALI NÉGY ÓRAKOR - közölték a hatóságok.
Az egyiknek a központja,a korábban 8.9 fokos rengéssel sújtott csendes - óceáni partvidéken, a másik a sziget ellenkező északnyugati oldalán volt, erejüket, 6.2, ill. 6.6 fokosra teszik. Tokióban ismét kilengtek a magas épületek!




A TENGERÁR ELÉRTE HAWAIIT:
A rengés epicentrumától, 6200 km -re lévő szige
t csoporton,előzetesen evakuálták, a tengerparti települések lakosságát.A három legnagyobb repülőteret bezárták, a haditengerészet Pearl Harborban állomásozó hajóit pedig készültségbe helyezték, hogy szükség esetén részt vegyenek a mentésben.


KÉTMÉTERES HULLÁMOKAT VÁRNAK KALIFORNIÁNÁL!
Kétméteres hullámok fenyegetik Kalifornia partjait, a japán földrengés keltette, cunami következtében. A Hawaiit és az Alaszkához tartozó Aleut - szigeteket,elérő első árhullámok nem okoztak károkat. Magyar áldozatokról az előzetes jelentés szerint nem tudnak, ám egyenlőre érdemes az utazást elhalasztani.




1 megjegyzés:

  1. Utolsó három fényképet ma 14.-n reggel egy japán barátomtól kaptam, ezeken már látszik a mentés, s elmondta, hogy félnek egy esetleges robbanástól, /atomerőműben/ félnek a felléphető sugárszennyeződésektől, nem esznek nem isznak,a boltokban már régebben felhalmozott készletekért órákig tart a sorbanállás! Ajapánonak volt részük már atomrobbanásban, így félelmük, tán nem alaptalan.Reménykedjünk a japán emberek erjében, tudásában, és a világméretű összefogásban!

    VálaszTörlés