2011. március 20., vasárnap

Mit eszik a világ egy hét alatt?

Minden nap családok milliói gyűlnek össze szerte a világon asztal körül, vagy földön ülve, házban, vagy szabad ég alatt, hogy együtt vacsorázzanak. Gondolkodott e már valaki azon, hogy néz ki egy tipikus étkezés a világ másik felén?

Kulturális geográfusok 25 családot kerestek fel azért,hogy megtudhassuk, mit esznek a különböző családok, a föld különböző pontjain, egy hét leforgása alatt.Találkoztak olyan családdal, amely órákat tölt el közösen fókavadászattal, és halászattal, egy másik tengerimalacokat tenyészt és fogyaszt,míg egy másik 30 liter colát iszik meg egy hét alatt. Maliban a Niger folyó partján a család összegyűlik, hogy elfogyassza köleskásából, és tamarindléből álló vacsoráját, míg egy másik család az USA- ban kukoriccaliszt- bundában kisütött virslit vacsorázik salátával. Az ősi szokás, miszerint a család este összegyűlik, és leül a közös vacsora köré, óriási változásokon ment keresztül, az utóbbi évtizedben, hiszen a globális élelmiszergyártó cégek gyökeresen megváltoztatták az étkezési szokásokat világszerte.

VÁROSI KONTRA FALUSI MENŰ

Akadtak országok ahol több családdal is találkoztak, Kínából egy vidéki, és egy városi család is szerepelt a vizsgálatokban, hiszen az étkezési szokások nagyon különböznek egy faluban, és a nagyvárosokban. Míg a fővárosi familia szupermarketekben vásárolja meg ugyanazokat az élelmiszereket, amelyeket talán megtalálnánk, egy amerikai nagyvárosban is,ezzel szemben, a vidéki család még soha nem evett gyorsételt, mindig otthon étkezik, élelmiszereit pedig a helyi kisboltban vásárolja meg. Mind a két család bőségesen fogyaszt zöldségeket, de míg a pekingiek asztalán rengeteg olyan étel szerepel, amelyen céges márkajelzés szerepel, addig vidéken csak tán egyetlen márkanév tűnik fel. A fővárosi kínai család asztala szinte teljesen megegyezik egy amerikai család asztalán szereplő ételekkel.
A kutatók ellátogattak Csádban egy menekülttáborba, ahol egy tizenhat éves fiúval, annak édesanyjával, és családjával ismerkedtek meg. Ez a család egy, azon szudániak közül, akik a darfúri tömegmészárlás elöl menekültek, a szomszédos Csádba,s most egy sátortáborban élnek. A család heti élelme zabkása, néhány szárított zöldség, és víz, amit az ENSZ és tagállamai biztosítanak számukra.

MIT TANÍT AZ ÉTEL A GYEREKEKNEK

Nagyon érdekes megfigyelni a gyerekeket, amikor ezekről az ételekről készült fotókat adjuk a kezükbe, milyen hatást gyakorolnak rájuk? - mondják az írás szerzői. Megvizsgálják az élelmiszereket, és azonnal összehasonlítják őket azokkal, amit ismernek, és nap mint nap fogyasztanak. Elkezdenek gondolkodni az őket körülvevő világról,és persze az ételekről is amelyek az asztalukra kerülnek.
Statisztikák szerint, minden most született harmadik amerikai gyerekben ki fog alakulni, életének egy későbbi szakaszában, a 2-es tipusú cukorbetegség, 30%-uk pedig már gyerekkorában túlsúlyos, vagy kövér. A világ egyik leggazdagabb, és legnagyobb hatalommal rendelkező országában az emberek gyakorlatilag halálra eszik magukat, de hazánkban sem jobb a helyzet,ám más okok miatt. Míg ott a pénz lehetősége, és az olcsón megvásárolható ételek dominálnak, nálunk az egészséges ételek drágák, és gyakorlatilag a sok olcsóbb, ám egészségtelen étel fogyasztása az, amely hasonló sorsra juttatja gyermekeinket. Sokkal könnyebb egy karély zsíros kenyér elfogadása, és elfogyasztása, mint a drága, vegyszermentes, zöldséggel tarkított ételek asztalra kerülése. Míg Amerikában az idősporolást jelentő, nagy élelmiszerhálózatok által divatossá vált készételek dominálnak, addig nálunk még mindig az olcsó hús, a zsíros ételek, és a lisztes áruk, a különböző ételgyártó cégek által piacra dobott vegyszerrel telített olcsóbb ételek ,és a szintén vegyszerrel telített készételek fogyasztása dominál. Magyarország lakosságának fele túlsúlyos, a magyar lakosság számára a zöldség, és gyümölcs fogyasztás fontossága nem ismert, ill. nem megfizethető, még a vidéki lakosság is, főleg a zsíros és telítő ételekben hiszi a fő energiaforrást. Az elhízás az úgynevezett fejlett világ egyik legsúlyosabb közegészségügyi problémája, s ez szoros összefüggésben áll azzal, hogy a szervezet számára egészségtelen, és megterhelő ételek garmadája áll rendelkezésünkre. Lásd: mindenféle, nassolni valók, ízfokozókkal telített készételek. Ezek mindenki számára elérhetőek, nem drágák, könnyen hozzá lehet jutni, ráadásul egyre óriásibb adagokban. Egyre kevesebben főznek otthon, elterjedtek a gyorséttermek, az iskolai étkeztetések is, főleg innen szerzik be alapanyagaikat, ráadásul a nagy kalóriabevitel mellett, egyre kevesebben, és kevesebbet mozognak. A többség ugyan tisztában van azzal, hogy elhízott, de az emberi viselkedésben, az egyik legnehezebben változó elem, éppen az egészséges életmód irányába való elmozdulás. Míg a föld egyik oldalán, az emberek éheznek, addig a jóléti államokban, az emberek szó szerint a halálba eszik magukat! Nem kéne ezen elgondolkodnunk? Nem kéne tenni is végre valamit, nem csak beszélni, és írni róla?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése