2010. december 14., kedd

Közel - Kelet csodaországa: Jordánia

Merné valaki azt mondani a jordániai fővárosra, Ammánra,hogy olyan öreg mint az országút? Kikérné magának. Sokkal öregebb. Jerikó és Damaszkusz mellett,a világ egyik legrégibbb,a bibliai korban is létezett városa.Később hanyatlásnak indult,csak a 20.század elején ébredt fel hosszú álmából, de akkor roham tempóban hozta be a lemaradását.Ókori színháza, és bazilikája antik ékszerek, az az ultramodern városképben. Forgalmas eleven világváros,ahol minden kapható, a nyugati márkás holmitól, a keleti csemegékig.Bazár is van, az árusok már magyarul szólongatják a turistáinkat:"Gyere be kicsit, csak nézni"S bemegyek csak nézni.És kijövök két szatyor fűszerrel, mézédes arab édességekkel. Elveszni sem lehet a kétmilliós házdzsungelben, annyi a taxi.Nyugodtan beszállhatunk,nem fognak megkopasztani.Mivel Ammánból minden nevezetes hely könnyen elérhető,érdemes taxit fogadnunk.


SZIKLAVÁROS RÓZSASZÍNBEN

Naponta turisták ezrei keresik fel a nabateus arabok kétezer éves sziklavárosát, Petrát. Petra Jordánia gyöngyszeme. Mély szurdokok között kanyarog az odavezető út, a táj lélegzetelállítóan gyönyörű, de a Sik /azaz szűk/ - szorosnál, át kell szállnunk négy kerékről, négy lábú járművekre.Választhatunk lovat, szamarat, tevét. Megadom magam egy vidám beduin kisfiú, bús képű tevéjének, és a "sivatag hajóján" hullámzom a képről már jól ismert épülethez, a Fáraó Kincstárához. Úgy faragták ki rózsaszínű homokkőből, akár egy szobrot. Kiemelkedik belőle, mint dióbél a héjából.



WADI RUM - ÉJSZAKA A SIVATAGBAN
"Végtelen visszhang zeng benne,nem e világi" - írta e gyönyörű, vad, sivatagról Arábiai Lawrence. Ma már csak kőhalmot találnak a híres brit kalandor egykori szálláshelyén, de általa a bölcsesség hét oszlopának nevezett sziklaszurdok szinte visszhangozza a szavait. Nem e világi. A kőzetek harmincmillió éve törtek fel a mélyből, és valóban úgy merednek a magasba, akár a gigászi oszlopok. Ezen a köves, sziklás, homokos, terepen, csak dzsippel lehet közlekedni.Éjszakára is ott maradunk, felejthetetlen élmény vendégszerető beduinokkal vacsorázni a csillagfényes éjszakában.

MÁSNAP.

Állok a Nebo - hegyen, ott, ahol Mózes megpillanthatta az Ígéret földjét.Ha arra gondolok ,hogy otthon most tél van, itt meg süt a nap, mindjárt lemegyek és megfürdöm a királykék,Vörös - tengerben, akkor tudom, mit látott Mózes. Ugyanazt mint én. Jordániát.

Közel-Kelet csodaországa Jordánia. Lehet búvárkodni, a Vörös - tengerben, fantasztikus formájú vörös sziklafalat mászni a Wadi Rum sivatagban. Felkeresni az Ószövetség szent helyeit,ahol megkeresztelték Jézust, Illés próféta ketté választotta a Jordán vizét, mielőtt a mennybe száguldott. A földünk. Ez a hely is a földünk szépségeit, egyediségét igazolja. S mi háborúzunk e szent helyeken? MIÉRT?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése