2010. december 11., szombat

Itt telelő gólyáink

Amint arról augusztus végi felhívásunkban beszámoltunkk, a júniusi időjárásban "megcsúszó" fehér gólya költések késői fiókáiból nagy eséllyel több madár is itthon maradhat télen, emelve az utóbbi években egyre nagyobb számban áttelelő gólyák számát. Az előrejelzés - úgy látszik - bejött, egyre több gólya megfigyelés érkezik Monitoring Központunkhoz, ezért fontos néhány szót ejteni arról, hogy mit tehetünk gólyáink védelmében.
Mivel és hogyan etethetők a telelő gólyák?A gólyák rendkívül gazdag tápláléklistával rendelkező madarak. Nyáron elsősorban rovarokkal táplálkoznak, de gyakorlatilag bármit: halat, békát, kígyót, kis rágcsálókat megfognak, amit le tudnak nyelni.
Ez a stratégia szinte az énekesmadarakéhoz hasonlóan megkönnyíti a téli etetésüket, amihez a következő táplálékokat használhatjuk:
női tenyérnél nem szélesebb vagy ekkorára darabolt hal, elsősorban keszegfélék;
10-15 cm hosszú, kolbász vastagságú nyers marhahús (nyers disznóhús a féregfertőzés veszélye miatt sem állatnak, sem embernek nem adható!) darabok;
tenyészetből származó egér, süldő patkány, naposcsibe és napos kacsa tetemek.Egy gólya napi táplálékigényét: 3-5 tenyérnyi keszeg, egy nagy marék marhahús nyesedék, 6-8 egér, 1-2 süldő patkány, 3-4 naposcsibe vagy -kacsa télen is fedezi.
Az etetés elkezdése a dolog legkényesebb része. Lassan, nem közvetlenül a madarak felé haladva közelítsük meg max. 6-8 méterre a földön keresgélő gólyát, majd lassú, nyugodt, alulról induló kézmozdulattal dobjuk a madár elé 1-2 méterre a táplálékdarabokat. Amint ezzel megvagyunk, óvatosan hátráljunk el, hagyjunk teret és időt a madárnak, hogy felfedezze az élelmet, hogy rájöhessen, neki próbálunk segíteni.
Néhány alkalom után már nem nagyon kell óvatoskodni, a madarak tudni fogják, sőt, várják is az etetést, különösen akkor, ha alkalmazni tudjuk az alábbi praktikákat:
Etetéskor érdemes fütyülni, hívóhangot hallatni - a lényeg az, hogy mindig ugyan azt a hangot adjuk -, mert ezt a madarak gyorsan megtanulják, és tudni fogják, hogy a közeledő ember táplálékoz hoz.
Próbáljunk meg a nappal azonos időpontjában élelmet vinni a gólyáknak, akik néhány alkalmat követően már várni fogják ezt, távolabbról is odarepülnek, ami azért is fontos, hogy a táplálékot ők, ne pedig macskák és kutyák szedjék össze.
A képeken látható telelő fehér gólyákat a környékbeliek rendszeresen etetik,amit a madarak megtanulnak kihasználni. Az ilyen gondoskodó helyeken a gólyák az emberek nagy örömére rendszeres áttelelővé válhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése