2010. október 14., csütörtök

Magyar katasztrófa Velük most mi lesz?


1 000 000 köbméter vörös iszap törte át a múlt hétfőn, a kolontári tározó hatalmas sáncait. Az ajkai timföldgyártás erősen lúgos kémhatású ,nehéz fémekkel teli mellékterméke,sárlavinává alakult, és mindent elsöpört, ami az útjába került. Legalább négy embert azonnal megölt,száznál is többet megsebesített. Házak tucatjait tette lakhatatlanná, családokat nincstelenné,néhány








perc alatt.Az eltünteket és a felelősöket keresik. Így szólt az akkori jelentés.
Miközben a Marcal folyó felé hömpölygött a lúgos áradat, a mínium vörös sárban fuldokló Kolontár megtelt újságírókkal, fotósokkal, operatőrökkel, közvetítőkocsikkal.A tragédia másnapján sorra érkeztek a fekete autók, zakós sofőrökkel,a volán mögött,öltönyös, vagy egyenruhás férfiakkal a hátsó ülésen.Csak a MAL.Zrt vezetői nincsenek sehol. Kolontár és Devecser a világ összes hírösszeállításában az első helyre került. A sárcunami túlélői,-sokan kölcsönkapott melegítőben álldogálva, hiszen mindaz ami előző reggel még az övék volt, tegnap óta bíbor sár alatt lapul - távolról nézték a sokadalmat.Nem rázták az öklüket, nem zokogtak, válaszoltak ha kérdezték őket, és csak csendben kérdeztek vissza: azt ki mondja meg, velünk most mi lesz?Az apátiát szerdán jogos felháborodás váltotta fel: összefogunk, perlünk, nem hagyjuk magunkat! Felébredt a remény.A tragédia hírére azonnal a helyszínre siettek az állami katasztrófaelhárító egységek, még külföldről is érkeztek speciális mentőcsapatok.Keresték az eltűnteket. Mentették a túlélőket. Érkeznek az adományok is, a kormány megígérte, hogy mindenkit kártalanít. Lehet ?Kártalanítani azokat a családokat akiknek egy élet munkájából semmi nem maradt? Lehet kártalanítani azt az anyukát, akinek pici gyermekét a feje fölött tartva, a kezéből ragadta ki az ár? Lehet-e kártalanítani azt, akinek kedvenc állatai, fulladtak az iszapba? Lehet-e kártalanítani azt a kisfiút aki a kórházból nem akar hazamenni, mert fél, hogy meg fog fulladni, mert lehet,hogy megint jön az áradat? És azt az apukát akihez nem szól a fia, mert ígérete ellenére - hogy megvédi mindentől -nem tudta kimenteni az áradatból. Ezt a sok lelki sérülést lehet-e kártalanítani?A devecseri Kis Robertnek arra sem volt ideje, hogy felkapja az asztalon heverő pénztárcáját, amikor meglátta a házuk felé száguldó vörös masszát.Kiáltott a feleségének, és az ablakon veteték ki magukat.Párját a szörnyű árral küzdve, a hátán cipelte a dombtetőre.Lakásukat nemrég újították fel. Autójukat és minden vagyonukat elvitte a sár.
És az illetékesek hallgatnak. Nem néznek a falusiak szemébe. Nem látogatják meg a kórházban súlyos állapotban fekvő égett embereket. Senki nem látta még őket.
A házakat, kerteket elborító vörös iszap miatt, sokan égési sérülésekkel kerültek kórházba. Ez az anyag elpusztítja a növényeket, megöli a vízben élő állatokat, terméketlenné teszi a kerteket, szántóföldeket, mérgezővé a kutakat. Száraz pora belélegezve súlyos betegségeket okozhat. A tározó gazdája a MAL Zrt vezetői szerint, ez nem igaz. Az iszap ártalmatlan, ők vétlenek,de lakossági fórumokon nem vesznek részt! Vajon miért? Mert a gát már régen szivárgott, mert nem megfelelően kezelték az iszapot, mert nem megfelelő helyre épült a tározó, talán túl sok embert rántanának magukkal? Sok mindent biztosan tudunk, de nagyon sok mindenről nincs tudomásunk? És ez baj! Nagyon nagy baj!

1 megjegyzés:

  1. Még ennyire szerencsétlenűl járt vidéken, is megjelentek a csalók, a fosztogatók.Vigyázzunk, hogy a megfelelő számlaszámra adakozzunk, és ne döljunk be, sok, mgát ilyen, olyan alapítvány képviselőjének mondott szélhámosnak.Segítsünk! ki ahogy tud! De nem általunk, már kidobásra ítélt, kacatokkal, hanem igazi, tiszta mosott ruhákkal gyógyszerekkel, élelmiszerekkel. És aki tud pénzzel. Mert jön a tél, és házakat kell építeni.Az emberek az otthonnaikat már nem kaphatják vissza! De segíthetünk, hogy mégis egy új tiszta egészséges házakból álló új falú szülessen!

    VálaszTörlés