2010. május 7., péntek

Veszélyben a világ tengerei



Sok sok évvel ezelőtt neves tudósok hívták fel a figyelmet, a mélytengeri olajkutak telepítésének és az ott lévő olaj kitermelésének veszélyeire.Nem figyelt senki, az olaj kellett, jóléti társadalmak magyarázták, veszélytelenségét és az olaj kitermelésének szükségességét.Ez volt az igazi kizsákmányolás földünk, kizsákmányolása, ami nem tudott védekezni, nem tudta azt mondani, hogy nem, nem adom.Ez az enyém. Hogy lehet a földnek olyan lakója aki veszi a bátorságot, és magáévá teszi azt ami nem az övé. Ami a tenger alatt van az a tengeré.Senki nem mérte fel egy, esetleges katasztrófa lehetőségét annak a tengerre kiható következményeit, hanem egy cél lebegett mindenki szeme előtt: a mérhetetlen energiaforrások kiaknázása, természetesen hasznosítás céljából.
 








A mexikói öbölben felrobbant egy olajkút. Halottak is vannak. Nagyon sajnálom őket de hisz amikor vállalták ezt a munkát, vállalták ennek a lehetőségét is.Pénzért , sok pénzért de nem annyiért amiért érdemes lett volna meghalni Ezután óránként elmondhatatlan mennyiségű nyersolaj ömlik a tengerbe.Egyszer már átéltünk egy ilyen, bár sokkal kisebb kaliberű katasztrófát, és emlékszem, hogy sírtam a rengeteg olajban fuldokló állat látványától.De míg az főleg a felszínt károsította, addig ez a feltörő olaj mindent, a tenger összességét, élőlényeit,egyszeri és megismételhetetlen tengeri mivoltát.Az első áldozatok a legegyszerűbb élőlények lesznek, vagy vannak már. A moszatok, planktonok, apró egysejtűek, táplálékai, a felettük álló tápláléklánc következő élőlényeinek. Ők ha életben sikerül még egy ideig maradniuk, akkor megeszik őket az apró ragadozók, a puhatestűek, a korallrákocskák, és a halak, azok az ezerféle gyönyörűségben pompázó halak, amik táplálékok voltak a következő szinten elhelyezkedő eknek.De nem is ilyen pontos ez a felépítés hisz, vannak bálnák is akik planktonokkal táplálkoznak, most mi lesz velük. Mi lesz a fókákkal akik a kisebb nagyobb halak, fogyasztói voltak .Mi lesz a madarakkal akikben már benne van a fertőzés és talán testi elváltozásuk megdönti az évezredek alatt kialakult természetes rendjüket, egészségüket, költési szokásukat.
Mi lesz a tengerrel?Mi lesz az ott lakókkal akiknek elég volt elviselni az emberi kapzsiságot, a túlhalászás veszélye megjelenésében.Mi lesz az évmilliók alatt kialakult renddel ami odalent kialakult és most belepancsolt az emberi kapzsiság?Menyien gazdagodtak meg s lettek milliomosok, milliárdosok, abból amit a föld oly készségesen nyújtott feléjük.Enni adva, szépséget adva, mámorító érzést adva, mikor suhansz vagy nyaralsz legszebb tájain.Most történt valami ami figyelmeztetett, iszonyú ára van ennek a figyelmeztetésnek.Hisz annyiszor elmondta már minden épeszű ember.A föld nem a miénk, csak kölcsön kaptuk,de nem azért, hogy tönkre is tegyük.De most a legjobb úton haladunk, hogy felrobbantsuk ezt a piciny bolygót, amely annyi gyönyörűséget ad mindenkinek aki kér belőle.Vigyázzunk hát rá.Minden akarata meg van az embereknek e kincs őrzésére, és a benne lévő ma már nagy részük ritkaság számba menő gyönyörűségnek, mely életünk ritka pillanatainak feledhetetlen élménye. Ilyen volt a Mexikói öböl.Egyszer régen.
 
Ilyen volt a Mexikói öböl a robbanás előtt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése