2011. november 19., szombat

Mégis mi szennyezhettük be fél Európát rádióaktív jóddal

Senki nem értesítette a Csillebérc közelében lakókat, a radioaktív jódszivárgásról, tudtuk meg a közelben lakóktól. A szennyeződésről közben teljesen ellentmondó hírek jutottak el a különböző fórumokhoz.
Múlt héten Magyarország mellett még hét európai országban észlelték, hogy a légkörben megnövekedett a radioaktív jód, -131 izotóp koncentrációja. A megnövekedett izotóp szint még nem volt ártalmas az egészségre, /ki tudja az igazságot?/de a jelenség elég nyugtalanító volt ahhoz, hogy a szakhivatalok elkezdjék keresni a forrását,ill a sajtóban is rendszeresen szerepeljen. Csütörtök reggelre kiderült, hogy az Izotóp intézet KFt. csillebérci laborjában történt szivárgás, ahol orvosi célokra készítenek izotópokat. A cég ügyvezetője Lakatos Mihály sajtóközleményben leírta, hogy a szűrőrendszer hibája miatt már tavasszal is szivárgott. Akkor leállították a labort, de a javítások után sem működött tökéletesen a szűrőrendszer, további szivárgást észleltek, és a jód 131 szökése a múlt heti észlelésig zajlott, akkor megint leállították a gyártást. A kft szerint a Budapest felett észlelt radioaktív sugárzás egy részéért okolható, azt viszont cáfolta, hogy ők lennének hibásak a több európai országban mért sugárzásért.

Mekkora sugárzás: Az Országos Atomenergiai Hívatal /OAH/ főigazgatója Rónaki József nem ért egyet a kft állításával. Az OAH a Magyar Atomenergia Ügynökség kapcsolattartási pontja, és ugyan a cég felett nincs hatósági jogköre, figyelte a fejleményeket az izotóp ügyben./ Az atomerőművekben is rengeteg jód - 131 keletkezik, a fukusimai, és a csernobili balesetekben is ebből az izotópból jutott jelentős mennyiségű a természetbe./ Rónaki úgy véli, hogy mégis a kft laborja okolható nem csak a Budapest feletti sugárzásnövekedésért, hanem az Európa jelentős része feletti sugárzás növekedésért is. A " NAÜ" folyamatosan gyűjti az adatokat, és elemzi a helyzetet. Ez alapján azt tudom mondani, hogy bár száz százalékig nem lehet megmondani,hogy az Izotóp intézet kft-től származik az európai szennyezés,de valószínű. Mondta megkeresésünkre a főigazgató.

Ennek nemcsak a kft nyilatkozata mond ellent, de az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság MTI - nek kiadott közleménye is, amely szintén állítja, hogy nem a laborból származik a sugárszennyezés. " Már csak azért sem, mert a magyarországi létesítményben nemcsak jód -131 izotóp készül, hanem jód - 125 is. Amennyiben a Csehországban mért sugárzásnövekedés tőlünk származna, akkor a jód - 125-öt is ki kéne mutatniuk". Írta az OKF illetékes hivatala. A kommunikációs káosz jele az is, hogy amikor kérdéseinkkel megkerestük az Országos Sugárbiológiai és Egészségügyi Kutató Intézetet /OSSKI/, az ANTSZ -hez irányítottak bennünket mondván, ők nyilatkozhatnak az ügyben, majd miután az ANTSZ- nek elküldtük a kérdéseinket, azokra mégis Sáfrány Géza az OSSK főigazgató főorvosa válaszolt. Sáfrány megerősítette, hogy a kiszökött jódizotóp mennyisége ártalmatlan az egészségre. Az OSSKI munkatársainak számítása szerint,a jódkibocsátásból származó többletdózis, nagyjából azzal a többletdózissal egyenértékű mint amit a lakosság az éves természetes háttér - sugárzásból öt perc alatt kap. Így ez egészségügyi kockázatot nem jelent. A főigazgató azt is közölte, hogy az OSSKI sugárzási decentrumai a kft-t csak a sugárvédelmi szabályok betartása szempontjából ellenőrizhetik, s a kibocsátási szintek ellenőrzése nem feladata az intézetnek!

Kérdéseim: T uram, gondolom, önnek azért VIP helye van a netán mégis nagy dózisú sugárzás elleni biztos bunkerben. Továbbá, ki ellenőriz, ha Önök a kibocsátási szintek ellenőrzésére, nem kötelesek. Ön szembe helyezkedik Rónaki úr állításával, aki elismert szaktekintély. Aztán: micsoda egybeesés? Európa országaiban pontosan akkor nő meg a jódizotóp sugárzás amikor Magyarországon "csekély mértékű " túlsugárzás van? Jó lenne tisztázni bizonyos kérdéseket. A sugárzás még kis mennyiségben is okoz rákos s egyéb megbetegedéseket,nem túl könnyen "rázza le válláról ezt az apró porszemet"?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése