2011. szeptember 23., péntek

A PATAKKÁ ZSUGORODOTT JANGCE ESETE

Kevés dolog van, ami megrengethetné a dübörgő kínai gazdaságot,ám a sokak által nem kalkulált vízhiány komoly fenyegetést jelent. A legnagyobb ázsiai folyóra, a Jangcéra a kínai hatóságok a nemzetközi tiltakozások ellenére is hatalmas duzzasztókat építettek, az elmúlt években, hogy az árvízvédelmi feladatokon túl, a kifogyhatatlannak tűnő vízből biztosítsák az egyre nagyobb
energiaigényt a gazdaság számára. Tavaszra azonban kiderült, hogy a felelőtlen duzzasztó építések, nemcsak a Jangce alsóbb szakaszainak élővilágát fenyegetik, hanem az ott élők megélhetését, sőt a gazdaságot is. A szokatlanul kevés csapadék is hozzájárult ahhoz, hogy ötven éve nem látott szárazság kínozta, a tavaszi hónapokban Hubei tartományt, Sanghajt, Csiangszut, és Hunant, ahol 400 millió ember él. Májusra a Jangce alsóbb részein a hömpölygő folyó látványa helyett, néhol már csak csordogáló patakokra emlékeztetett, a legnagyobbb ázsiai folyó. Egyre több ember szomjazott, a megművelt területek pedig kiszáradtak, és az ipari létesítmények is sorra leálltak, pedig a kínai gazdaság negyven százaléka telepedett meg az amúgy vízben gazdag térségben. Napokon belül a helyzet annyira súlyossá vált, hogy 1300 tó teljesen kiszáradt, és 4 milliónál is többen szenvedtek a vízhiánytól. 3 millió állatnál is több szomjazott. A Jangce 220 km-es szakaszán hajózhatatlanná vált.

Ennek hatására a kínai szakemberek előszőr döntöttek úgy, hogy a felsőbb szinteken épített egyik duzzasztóból kiengedik a vizet. A 2 km-nél is szélesebb, és 180 km-nél is magasabb, Három Szurdok monstre víztározóját nyitották meg, és naponta 5 milliárd köbméter vizet pumpáltak az alsóbb szakaszokba, hogy helyreálljon valamennyire a régi élet. Nem kis árat fizettek a kínaiak a Jangce folyón emelt gátakért, családok ezreit költöztették ki, hagyatták ott otthonaikat, és árasztottak el hatalmas területeket. Ám a természet nagy úr, és megmutatja ekkora kizsákmányolás mellett, hogy mik is vagyunk mi itt a Földön. Kizsákmányolók, meglopók, a természet meglopói, ami aztán végzetes eredményekhez vezet.! Itt a példa a természet megmutatta most is, mire képes!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése