2010. július 9., péntek

A bálnák nem énekelnek, hanem beszélgetnek ?

Egy amerikai kutatócsoport megfigyelte, hogy óceánok különböző területein élő kék bálnák, nagyon gyorsan és szinte száz százalékos biztonsággal azonosítják családtagjaikat, csapattársaikat . A bálnák kommunikációjának tanulmányozásával jöttek rá, a rejtély kulcsára:az egyes csoportok más és más "dialektust" használnak. A Csendes -óceán keleti területén, valamint az Atlanti- Óceán nyugati, ill.keleti térségében élő óriás emlősök "beszédének" ritmusa, hangszíne, hangmagassága jelentősen eltér egymástól, így egyfajta dialektusnak tekinthető.Hogy a jelenség genetikai vagy egyéb okokra vezethető -e vissza egyelőre vizsgálják. Viszont az is igaznak bizonyul, hogy "beszédüket" a területükön áthaladó hajók, és tengeralattjárók okozta zajok, nagymértékben befolyásolják a bálnák, "beszélgetését."Sok esetben ezzel magyarázható eredeti úti céljuk megváltoztatása, a csapattól való elszakadásuk, sokszor az eredeti iránytól való eltérésük, ami sokszor a halálukat is okozza.Lásd: partra sodródás. 

Ilyenkor elveszítik egyéni dialektusban beszélgető társaikat, mágneses vonalaik, összezavarodnak, melyek alapján közlekednek, így sem beszéd, sem tájékozódás hijján, következik be a tragédia. Hiszen azt is megfigyelték tudósok ,hogy mennyire sokoldalú ez a "beszéd" és mennyire életet jelentő, hiszen tájékozódásuk fontos kelléke. Sőt a közös vadászatok alkalmával, szinte osztogatják egymás közt a feladatokat, a mind eredményesebb vadászat érdekében. 

A kutatók szerint vannak úgynevezett hibrid hangzások is, amelyekben a különböző dialektusok keverednek, de az szintén nem ismert még, hogy ezek a hangok egy "nagyobb közös nyelv" részei,vagy olyan eltévedt egyedektől származnak,amelyek még nem sajátították el tökéletesen, a csapat nyelvét.Magam láttam filmen, és hallottam amint, hangjukat hallatták, ami persze a hozzá nem értő fülnek gyönyörűség, de a kutatók már olvasni tudnak belőle. Reméljük, létüket e rejtély megfejtésének szentelő kutatók jóvoltából, egyszer olvasni fogunk, "szavaikból", és talán egyszer mi is érteni fogjuk őket.Kevesebb lesz e gyönyörű lények titkai aztán jobban megértjük élőviláguk rejtelmeit. Én már alig várom. Hisz egy bálna látványa is lenyűgöző, hát amikor érteni is fogjuk ma még alig ismer viselkedésük titkait.
Vigyázzunk hát rájuk! Kit tudja milyen gyönyörűséges felfedezések várnak még ránk!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése