2010. június 21., hétfő

Mit mutat a zöld- index ?

A következő leírás alapján az európai környezetvédelem teljesítményét öt mutató figyelembevételével tekintjük át. Ezek neve zöld index . Mindegyiknél megadtuk, a 29 európai ország rangsorát, és a z adott kritériumok alapján maguk is elgondolkodhatunk rajta ,mennyire felelünk meg e követelményeknek.Mondhatnám azt is ,hogy egy tükörbe nézünk, mely némi összehasonlítási alapot nyújthat, akár a témával egyenlőre nem foglalkozó embernek is. Megjegyzem, aki végképp elhatárolja magát ezektől a törekvésektől, maga alatt, ill.gyermekei, és azok gyermekei alatt vágja a fát, s a leesés igen fájdalmas lesz. Én kiírhatom a lelkem, felhívhatom a figyelmüket bármire, ha azt még csak elolvasni is képtelenek, nem még hogy tenni is valamit, a zöld program megvalósításáért. Állatok százai kerülnek a vörös listára, fák millióit, vágják ki ,fogyasztói társadalom "megjelölés" égisze alatt, a magyar föld nagy része szennyezett, pénz alig van elkülönítve, a környezetszennyezés technikai megoldásaira.Elsőként ott kezdem amikor a zöld sávokon, autók százai vágnak át, céljuk könnyebb megközelítésére, a boltban történt vásárláskor kislány megkérdezi anyukát, "a papírt hová dobjam" anyuka szemrebbenés nélkül válaszolja, hát a földre dobd fiam. A környezettudatos nevelés itt kezdődik. Az iskolák hála ma már próbálnak nevelni.De semmivé lesz az egész iskolai törekvés, az otthoni példamutatás nélkül. Nézzenek magukba: hányan szelektálják a szemetet, Hányan intik gyermeküket, hogy ne szemeteljen, ki veszi a fáradságot, hogy a szennyező hulladékot ne a kukába, hanem az arra kijelölt helyre vigye? Ki az aki a belvárosban betartja a mindenkire kötelező előírt sebességet?Hány ember mérgeződik, a nagy sebességgel átszáguldó autóktól, a váratlan kényszerű megállásoktól, és az eszement gyorsítást nem kímélő indulásoktól. Az állam egyenlőre mintha nem is tudna "Magyarország előkelő helyezésére" az európai ranglistán.De az állampolgárok egységes összefogásával, és környezetvédő magatartásával, eleve felhívhatjuk a figyelmet, minden centi zöldterület beépítésére, ami esetleg zöldterületként, hatásosabban funkcionálna, mint nagytőkések aprópénzen megvett, majd nehéz milliókért értékesített, pénzt hozó intézmények építésére felhasználva. De a magánérdek még mindig, maga mögé tolja a közös összefogást. Pedig a társadalom, bármely szerkezeti ágában a közös összefogás nagy úr lenne, de a magyar, nyakas nép, nem enged az kettőből. Ez a következő közmondás sem a légből született: ha két magyar találkozik, háromfelé akar tovább indulni. Le kell vetkőzni , vagy ki kell söpörni agyunkból, az önös beidegződéseket, és tudomásul venni ,hogy a haladás nem ránk vár. Vagy vele tartunk, vagy lemaradunk. Akkor viszont, nincs reklamáció, a választás lehetősége meg volt.Tehát jöjjön a zöld index és gondolkodjunk el rajta

1. MUTATÓ:KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNY

Ezzel a környezeti mutatóval a Yale és a Columbia egyetem a világ 163országát rangsorolja 25 paraméter alapján, melyek között a rovarirtók használatától a levegő minőségén, és a hulladék termelődésén és kezelésén át, a természetvédelemig számos szempont szerepel. A lista élén az európai országok szerepelnek, 29közül, 24 megelőzi az Egyesült Államokat.A világelső Izland főként a tiszta geotermikus energia-használat miatt. Azután Svájc Svédország és- Costa Ricával holtversenyben-Norvégia következik.


2. MUTATÓ: BOLDOG BOLYGÓ/BBI/

Ez a mérőszám az élettel való elégedettség, a várható élettartam, és az ökológiai lábnyom méretét jelzi, hogy az egyes országoknak mennyire sikerül erőforrásaikat a boldog élet megteremtésére fordítaniuk.Ezt szokás a GDB/nemzeti össztermék/ mennyiségével is jellemezni. Az ember jólétének és elégedettségének érzése igen magas lehet akkor is ,ha fogyasztása szűkösebb forrásokból van,_ mondja Saamah Abdallah, a szervezet legutóbbi jelentésének szerzője.

3. MUTATÓ: KLÍMAVÁLTOZÁSI TELJESÍTMÉNY /KVTI/

Ez a mutató az üvegházhatású gázok, pl. a széndioxid kibocsátásának mértéke,és a kormányok klímaváltozással kapcsolatos politikájának hatékonysága alapján rangsorolja az országokat.Az ember okozta szén-dioxid kibocsájtás 90%-ért felelős 57 ország adataiból a a berlini székhelyű Germanwatch, és a brüsszeli székhelyű Climate Action Network Europe állította össze.Jól látszik, hogy egyetlen ország sem tesz eleget. A mérések alapján-a világranglistán Brazília megelőzi Svédországot. Lettország bocsájtja ki a legkevesebb üvegházhatású gázt, a népesség számához viszonyítva,Luxemburg és Észtország viszont a legtöbbet.




4. MUTATÓ:BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG

Az érintetlen erdők, hegyek, tavak és vízpart,-ahol az őshonos állat, és növényfajok zavartalanul élhetnek- teszik Svájcot és Finnországot a biodiverzitás szempontjából Európa legszínesebb országaivá. De világviszonylatban, számos afrikai ország mögött csak a 17. ill. a 23 hely az övék. A biológiai sokféleség alighanem a legmegbízhatóbb fokmérője a bolygó általános egészségének, állítja a WWF igazgatója. Angela Merkel német kancellár egyetért: A biológiai sokszínűség épp olyan fontos mint az éghajlat védelme.Európa fő ökológiai rendszerei a termőföldek 33%, az erdők 30% és a legelők 16 %, 250 féle emlősünk,700 féle madarunk, 90 ezer rovar és 31 ezer növényfajunk van.És 80 ezer helyet minősítettek a kormányok védettnek. A veszélyeztetett élőhelyek védelme Portugáliában a legjobb, ahol a kockázatos élőhelyek védelme 100%-os.

5.MUTATÓ:MEGÚJULÓ ENERGIARENDSZEREK/ME/

Németország 20 ezer szélerőművével, és a világ legnagyobbjai közé tartozó fotóvillamos/napelemes/ erőműveivel messze megelőzi a többieket.Utána Spanyolország és Norvégia következik. Az Egyesült Királyság mintegy 100km-re a partjaitól 7000 tengeri szélturbina létesítését vette tervbe, és a Temze torkolatánál, Európa legnagyobb szélfarmját készül létrehozni, amely a londoni olimpia áramellátását fogja biztosítani. Norvégia és Svájc nagyon gazdag vízi energiában, míg Svédország, Lettország és Ausztria fa biomasszából nyer rengeteg energiát.

Az európai élvonalban Magyarország ezen 5 feltétel egyikében sem jeleskedik, és ezt sem földrajzi adottságai, sem megfelelő technológia hiánya, sem hajlandóságának hiánya nem magyarázza. Megállapításunk egyetlen tényező: a nem megfelelő hozzáállás, a ráfordítás elmismásolása, vagy hiányára való hivatkozás, ami eleve megakadályozza előrelépésünket, földünk megmentésének folyamatában.Nem hogy az európai élvonalban, hanem a mezőny második felének 11 ig tagja vagyunk, utánunk csak Luxemburg Bulgária és Görögország zárja a sort.Személy szerint szörnyen érzem magam. De meg kérdeznék tőlem sokkal fontosabb és ráhatásra nagyobb jogkörrel rendelkező embereket: ŐK HOGY ÉRZIK MAGUKAT?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése